Eksperts Latvijas izredzes vadīt SVF pielīdzina misijai kosmosā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/AP

Teorētiski Latvijai kā Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) dalībvalstij ir iespēja virzīt savu pārstāvi šīs organizācijas vadībā, ja pašreizējais SVF izpilddirektors Dominiks Stross-Kāns atkāpjas no amata, taču izredžu, ka mūsu valsts pārstāvis varētu tikt ievēlēts nozīmīgajā amatā, nav nekādu, laikrakstam «Diena» atzīst ekonomisti Jānis Ošlejs un Margarita Dunska.

Publiskajā telpā jau parādījušies trīs potenciālie D. Strosa-Kāna pēcteči – Kemals Dervišs no Turcijas, Kristīne Legarde no Francijas un Agustins Karstenss no Meksikas.

Ošlejs uzskata, ka nākamais vadītājs varētu būt no Francijas, Vācijas vai Lielbritānijas, lai gan nav izslēgts, ka SVF vadību varētu pārņemt pārstāvis no kādas straujāk augošās ekonomikas, kā Ķīna vai Indija, jo tās pēdējos gados veikušas lielas iemaksas SVF.

«Latvijas iemaksas un balsstiesības organizācijā ir salīdzinoši niecīgas, lai gan mūsu valstij būtu cienījami kandidāti SVF vadītāja amatam,» uzskata Ošlejs. Viņaprāt, Latvijas pārstāvim nokļūt SVF izpilddirektora amatā ir daudz mazākas izredzes, nekā savulaik eksprezidentei Vairai Vīķei-Freibergai tikt ievēlētai ANO ģenerālsekretāra amatā, kuru beigās izcīnīja Dienvidkorejas ārlietu ministrs Bans Ki Muns.

«Tas [Latvijas pārstāvja nonākšana SVF vadībā] ir tikpat teorētiski, cik iespēja mani uzņemt par kosmonautu kādā misijā,» uzskata Ošlejs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu