Baidoties no VID, iedzīvotāji melo tautas skaitītājiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tautas skaitīšanas rezultāti varētu sagādāt virkni pārsteigumu. Viens no tiem – ka uz ārzemēm dzīvot pārcēlušos iedzīvotāju tiks saskaitīts ievērojami mazāk, nekā varēja gaidīt, ziņo TV3 raidījums ,«Nekā personīga»,. Neoficiālas prognozes liecina, ka līdz ar to beigās var sanākt, ka «uz papīra» no diviem miljoniem 224 tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju iztrūks apmēram 100 tūkstoši.

Parunājot ar vairākiem tautas skaitītājiem dažādās Latvijas vietās, negaidīti atklājies, ka, piemēram, Balvos ļaužu ir krietni vien vairāk, nekā domāts, jo tur daudzi ilgstoši dzīvo vienkārši tāpat, bez dzīvesvietas deklarēšanas. Savukārt, Ventspils esot teju vai izmirusi no cilvēkiem darbaspējīgā vecumā.

Līdzīga situācija arī dažos Rīgas rajonos. Tautas skaitītājs Guntars Sproģis konstatējis, ka pašā Rīgas centrā un Vecrīgā ļoti daudz ēku pārdotas vai izīrētas ārzemniekiem, bet pastāvīgo iedzīvotāju ir maz. «Tas mani pārsteidza un pat nošokēja, jo ne tikai tukši dzīvokļi, bet tukšas veselas mājas! Pašā centrā, arī te, Merķeļa ielā ir piecstāvīgas un sešstāvu mājas, kur neviena nav!», , teica Sproģis. Tautas skaitītājs Inārs Radziņš norādīja, ka tādas ,«spoku mājas ir arī Elizabetes, Strēlnieku un Pulkveža Brieža ielās».

Visai daudzi tautas skaitītāji atzīst, ka uzzināt patieso ainu par to, kur palikuši iedzīvotāji traucē apstāklis, ka bieži vien iedzīvotāji slēpjot savus emigrējušos radiniekus, stāstīdami, ka tie vienkārši tobrīd nav mājās, vai ir jau saskaitījušies internetā. Tautas skaitītāja Ieva Krastiņa raidījumā to izskaidroja ar iedzīvotāju bailēm no Valsts ieņēmumu dienesta (VID), kurš tad varēs pieprasīt ārzemēs strādāt aizbraukušos samaksāt nodokļu starpību par ārpus Latvijas gūtajiem ienākumiem. VID preses sekretāre Ieva Dzilna tādu iespēju kategoriski noraidīja, jo tautas skaitīšanas datiem nav juridiska spēka, tāpēc VID tos nedrīkstēs lietot kā pierādījumu parādu piedzīšanai. Tāpēc cīņā ar nodokļu nemaksātājiem, tāpat kā līdz šim, tiks izmantotas VID sadarbības partnerorganizācijas ārvalstīs.

Galvenais tautas skaitīšanas pārraugs - ekonomikas ministrs Artis Kampars (V) cer, ka vairums iedzīvotāju būs izturējušies apzinīgi. Kampars sacīja, ka nekādi sodi par to, ka iedzīvotāji atsakās pieskaitīties vai sniedz nepatiesas ziņas, nav paredzēti.

Tomēr vislielākais ieguvums visiem būtu, ja tiktu savākta iespējami precīzāka informācija. Tas palīdzētu, piemēram, ražošanas attīstībai, ja būtu precīzi dati par to, kādi speciālisti vairāk koncentrēti kādā pilsētā vai novadā. Būtu arī skaidri saprotams, kur nepieciešams vairāk skolu vai medicīnas iestāžu. ,«Politika un valdība ir nepopulāras un viss, kas saistās ar tādiem procesiem, izraisa cilvēkos nepatiku, tomēr šeit jāsaka, ka tas ir pašu labā. Tāpēc, lai mēs spētu paši plānot, redzēt savas valsts attīstību. Un tāda reakcija, kurā mēs atsakāmies no savas valsts plānošanas līdzdalības, nu īsti, manuprāt, nav pamatota. Tāpēc es aicinātu un pat lūgtu cilvēkus jebkurā veidā tomēr iesaistīties, jo tas ir vajadzīgs nevis kādam vienam, bet Latvijas nākotnei,» sacīja Kampars.

Tautas skaitītāji turpinās vākt ziņas par iedzīvotājiem līdz 31.maijam. Bet no 1. jūnija līdz 10.jūnijam ikvienam vēl tiks dota iespēja saskaitīties internetā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu