Pelni no Īslandes vulkāna otrdien varētu sasniegt Lielbritāniju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Vulkāniskie pelni no Īslandes visaktīvākā vulkāna - Grimsvētna - otrdien varētu sasniegt Skotijas ziemeļus, bet divas dienas vēlāk jau Franciju un Spāniju, svētdien brīdināja eksperti.

Eiropas Aeronavigācijas drošības organizācijas «Eurocontrol» mājaslapā ievietotais paziņojums vēsta, ka vulkāniskie pelni varētu izplatīties uz dienvidiem.

«Pelnu mākonis otrdien, 24.maijā, varētu sasniegt Ziemeļskotiju. Ja vulkāniskie izmeši turpināsies tādā pašā intensitātē, pelnu mākonis ceturtdien, 26.maijā, varētu sasniegt Francijas gaisa telpu un Spānijas ziemeļus,» informē «Eurocontrol».

Tomēr eksperti mierina, ka šoreiz, visticamāk, nav gaidāmi tik vērienīgi gaisa satiksmes ierobežojumi kā pērn Eijafjadlajegidla vulkāna izvirduma laikā.

Tikmēr Francijas valsts sekretārs transporta jautājumos Tjerī Mariani pirmdien brīdināja, ka lidojumi Eiropas gaisa telpā varētu tikt atcelti, ja kontinentālo Eiropu sasniegtu vulkāniskie pelni.

«Viena lieta gan ir droša (..), ja tiks skarta Eiropa, lidojumi tiks atcelti,» ministrs sacīja sarunā ar radiostaciju «Europe 1», vienlaikus gan uzsverot, ka vēl ir pāragri spriest par šādu situācijas attīstību.

Jau ziņots, ka vulkānisko pelnu dēļ svētdien uz laiku slēgta Īslandes gaisa telpa. Visticamāk, lidojumi virs Īslandes pirmdien atjaunoti vēl netiks. Līdz šim reisu atcelšana skārusi 6000 pasažieru.

Grimsvētns ir Īslandes visaktīvākais vulkāns. No 1922. līdz 2004.gadam tā izvirdumi notikuši deviņas reizes. Tas atrodas Vahtnalegidla šļūdonī, Īslandes dienvidaustrumos. Grimsvētns ir kaldervulkāns - tā virsotnē atrodas sabrucis krāteris astoņu kilometru diametrā.

Kad pērn pavasarī notika netālā Eijafjadlajegidla vulkāna izvirdums, Eiropas gaisa telpa tika slēgta uz mēnesi, izraisot pasaulē lielāko gaisa telpas slēgšanas apjomu kopš Otrā pasaules kara laika.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu