Galvassāpes ceļotājiem var turpināties: pienācis dažu Īslandes vulkānu laiks

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Lai arī Grimsvētna vulkāns pabeidzis savus «nedarbus», kas satrauca neskaitāmu ceļotāju skaitu Eiropā, speciālisti pieļauj, ka tas vēl var «pamosties».

Ārvalstu mediji vēsta, ka Grimsvētna aktivitāte ievērojami samazinājusies, tomēr nevar droši apgalvot, ka vulkāna izvirdums ir beidzies, stāstījis Īslandes Universitātes vulkanoloģijas centra doktors Mārtins Henšs.

«Mēs nevaram paziņot, ka izvirdums ir beidzies, jo tā apkārtnē fiksējam dažādas aktivitātes pazīmes. Šobrīd mēs nedomājam, ka vulkāns ļoti strauji kļūs aktīvs, taču vienalga tas ir neparedzams,» sacīja zinātnieks.

Viņš uzsvēra, ka nopietnas prognozes tuvākajām dienām vai nedēļām nav iespējams izveidot, tomēr zinātnieki rūpīgi uzmanīs visus Īslandes vulkānus.

Tāpat speciālisti pieļauj arī cita Īslandes vulkāna izvirduma iespējamību.

«Ir vulkāni, kuru laiks ir pienācis. Tomēr atkal nevaru pateikt precīzu datumu. Piemēram, Hekla ir aktīvā stāvoklī jau kopš 1979.gada,» paziņoja pētnieks Rikijs Pedersens.

Eksperts sacīja, ka Hekla var būt nākamais Īslandes vulkāns, kurš izrādīs vulkānisko aktivitāti. «Mierina tas, ka Hekla nav noklāta ar ledāju, tāpēc atmosfērā nokļūs mazāks pelnu daudzums, tāpat arī izvirdums ilgs vien dažas stundas,» sacīja Pedersens. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu