Neapstiprina diedzēto sēklu saistību ar E.coli izraisītās infekcijas uzliesmojumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Sākotnējās pārbaudes nav apstiprinājušas aizdomas par Vācijas ziemeļos diedzēto sēklu saistību ar veselībai bīstamās enterohemorāģiskās E.coli (EHEC) baktērijas izraisīto infekcijas uzliesmojumu.

Testi, kas veikti uz 23 no 40 paraugiem, liecina, ka tajos nav bīstamās baktērijas klātbūtnes, informē Lejassaksijas federālās zemes Lauksaimniecības ministrija.

«Pārbaudes turpinās,» skaidro amatpersonas.

Jau ziņots, ka Vācijas dienesti veic pārbaudes sēklu diedzēšanas uzņēmumā valsts ziemeļos, kas varētu būt vainīgs EHEC baktērijas izraisītās infekcijas uzliesmojumā Eiropā.

No EHEC izraisītās saslimšanas Eiropā miruši jau 22 cilvēki, bet aptuveni 2000 saslimuši.

Lejassaksijas lauksaimniecības ministrs Gerts Lindermans svētdien paziņoja, ka atklāta saistība starp visiem galvenajiem slimības uzliesmojumiem ar mazu lauksaimniecību, kas audzē dažāda veida dīgstus.

Šajā saimniecībā, kas atrodas aptuveni 80 kilometrus uz dienvidiem no Hamburgas, tiek audzēti dažādi dīgsti, tostarp lucernas, Adzuki pupiņu, lēcu un sierāboliņa asni. Daļu no sēklām audzētava importējusi no ārvalstīm.

Kā skaidro audzētavas vadītājs Klauss Ferbeks, produkcijas ražošanā netiek izmantots mēslojums, un viņam nav izpratnes, kā produkcija varētu būt inficēta.

Uzņēmums šobrīd ir slēgts, bet tā produkcija atsaukta no tirdzniecības.

Pirmie inficēšanās gadījumi tika reģistrēti pirms mēneša Vācijas ziemeļos, bet tagad slimība izplatījusies vēl 11 valstīs - Austrijā, Lielbritānijā, Čehijā, Dānijā, Francijā, Nīderlandē, Norvēģijā, Spānijā, Zviedrijā, Šveicē un ASV.

Kā liecina Eiropas Slimību novēršanas un kontroles centra dati, no EHEC izraisītas infekcijas 21 cilvēks miris Vācijā, bet viens Zviedrijā.

Neskaidrība par infekcijas avotu smagi skārusi Eiropas gurķu, tomātu un salātu audzētājus, iedzīvotājiem izvairoties no svaigu dārzeņu iegādes.

Pasaules Veselības organizācija ir identificējusi infekcijas izraisītāju kā enterohemorāģiskās E.coli baktērijas paveidu O104:H4, kas ir reti sastopams EHEC apakštips un iepriekš nav bijis saistīts ar infekcijas uzliesmojumu starp cilvēkiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu