Pedofilijā apsūdzētajam mācītājam piespriež četru gadu cietumsodu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts policija

Rīgas apgabaltiesa šodien par dzimumnoziegumiem pret nepilngadīgajiem apsūdzētajam no amata atstādinātajam luterāņu mācītājam Agrim Pāvilam Lēvaldam piesprieda četru gadu cietumsodu ar policijas kontroli uz diviem gadiem bez mantas konfiskācijas.

Savukārt bijušajam bērnu slimnīcas apsargam Oskaram Štameram tiesa piemēroja četru gadu un sešu mēnešu cietumsodu ar policijas kontroli uz trīs gadiem bez mantas konfiskācijas.

Lēvaldu tiesa apcietināja tiesas zālē, viņš uz sēdi jau bija paņēmis līdzi lielu somu ar mantām, novēroja aģentūra LETA.

Ne Lēvalds, ne Štamers pēc sprieduma noklausīšanās ar žurnālistiem runāt nevēlējās.

Uz tiesu bija atnākusi kāda Lēvalda atbalstītāja, kura pauda viedokli, ka mācītājs notiesāts nepamatoti. «Viņš nekad ar tādām lietām nav nodarbojies. [..] Pilnīgi un kategoriski neticu tam,» sacīja katoļu draudzes locekle Marija Nosikova, kurai Lēvalds savulaik kristījis jaunāko dēlu.

Nosikova atzina, ka Lēvalds iešanai cietumā jau bija gatavojies. Jautāta, vai nezina, kas mācītājam bijis līdzi lielajā somā, viņa minēja, ka tie, visticamāk, varētu būt Svētie raksti.

Šodien pasludinātā sprieduma pilns teksts būs pieejams 28.jūnijā, bet pēc tam to varēs pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

Kā ziņots, tiesas debatēs prokuratūra Lēvaldu lūdza sodīt ar brīvības atņemšanu uz četriem gadiem un sešiem mēnešiem, nosakot viņam policijas kontroli uz diviem gadiem. Savukārt Štameru prokuratūra prasīja sodīt ar piecu gadu cietumsodu un policijas kontroli uz trim gadiem.

Lēvalds, pēc paša teiktā, neesot «pat roku piedūris» abiem bērniem, kuri pret viņu un Štameru celtajā kriminālprocesā atzīti par cietušajiem. Lēvalda advokāts Juris Močuļskis jaunākais žurnālistiem iepriekš pastāstīja, ka viņa klients savu vainu tiesā kategoriski noliedz un ar lietā esošajiem pierādījumiem nepietiekot, lai apsūdzēto notiesātu. «Jebkuram cilvēkam ir tiesības uz pierādījumu pārbaudi tiesā,» uzsvēra advokāts.

Savukārt otra apsūdzētā - Štamera - aizstāve advokāte Janīna Pūce aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja, ka viņas klients savu vainu atzīst tikai daļēji. Proti, Štamers nenoliedz, ka varētu būt izdarījis netiklas darbības ar nepilngadīgām personām, taču viņš neesot nevienu izvarojis.

Lēvalda iepriekš bija izlaists brīvībā pret 5000 latu lielu drošības naudu, savukārt Štamers visu laiku atradās apcietinājumā.

Kā ziņots, abas minētās personas apsūdzētas pēc Krimināllikuma (KL) 160.panta 2.daļas par vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, ja tā izdarīta ar nepilngadīgo, pēc KL 162.panta 1.daļas par pavešanu netiklībā, kā arī pēc KL 166.panta 3.daļas par pornogrāfiska vai erotiska rakstura materiālu izgatavošanas un izplatīšanas noteikumu pārkāpšanu, iesaistot nepilngadīgo. Štamers apsūdzēts arī pēc KL 166.panta 2.daļas.

No šiem pantiem visbargākais sods paredzēts KL 160.panta 2.daļā - cietumsods uz laiku no trim līdz 12 gadiem.

Lietu tiesai pērn novembrī nodeva Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore Viktorija Šumska.

Sākotnēji vienā kriminālprocesā ar Lēvaldu un Štameru tika aizturēts arī izbijis cietumnieks, taču pret viņu lieta tagad ir izdalīta, un arī to tiesa jau sākusi skatīt.

Kā ziņots, Valsts policija (VP) pērn aprīlī paziņoja, ka ir noskaidrojusi un aizdomās par pedofiliju aizturējusi trīs vīriešus - mācītāju, bērnu slimnīcas apsargu un bijušo cietumnieku. Viņi par saviem upuriem izvēlējušies nepilngadīgus zēnus, starp kuriem bijuši arī bērni ar garīgās attīstības traucējumiem.

Aizturētie vīrieši izmantojuši savu upuru bezpalīdzīgo stāvokli, pirms seksuālās izmantošanas lielāko daļu cietušo zēnu piedzirdot vai draudot viņiem ar fizisku spēku.

Sākotnējo informāciju par iespējamu bērnu seksuālu izmantošanu VP Rīgas reģiona Kriminālpolicijas pārvalde saņēma 2009.gada oktobrī no kāda Latvijas bērnunama, kura darbiniekiem bija radušās aizdomas, ka viens no audzēkņiem ticis seksuāli izmantots. Toreiz, pamatojoties uz saņemto informāciju, tika sākts kriminālprocess par nepilngadīgu personu pavešanu netiklībā.

Izmeklēšanas gaitā 2009.gada 24.novembrī Rīgā tika aizturēta viena persona - 1953.gadā dzimis agrāk netiesāts vīrietis, kurš strādāja par apsargu bērnu slimnīcā Rīgā. Dienu vēlāk Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa aizturētajam kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Turpmākajā izmeklēšanā un darbā ar apcietināto tika noskaidrots, ka viņš zēnus seksuāli izmantojis jau vairākus gadus. Noskaidrojās arī, ka viņam bijuši divi līdzzinātāji. Visi trīs «domubiedri» apvienojušies grupā un veikuši savas prettiesiskās darbības.

Turpinot izmeklēšanu šajā lietā, tika noskaidrots un 2010.gada 22.aprīlī Latgales pusē aizturēts arī 1962.gadā dzimis agrāk netiesāts mācītājs. Nākamajā dienā pēc aizturēšanas ar Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas lēmumu mācītājs tika apcietināts.

Savukārt vēl dažas dienas vēlāk Rīgā tika aizturēts arī trešais šīs noziedzīgās grupas dalībnieks - 1974.gadā dzimis agrāk par mantiskiem noziegumiem tiesāts vīrietis bez noteiktas dzīves un darba vietas.

Policija iepriekš informēja, ka tā noskaidrojusi vairākus cietušos, starp tiem ir arī personas, kuras minētās noziedzīgās grupas dalībnieki bija seksuāli izmantojuši pirms vairākiem gadiem un kuras pašlaik jau sasniegušas pilngadību. Starp cietušajiem ir arī nepilngadīgas personas ar garīgās attīstības traucējumiem. Iespējams, vīrieši ļaunprātīgi izmantojuši viņu bezpalīdzīgo stāvokli, lai apmierinātu savas seksuālās tieksmes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu