Apgrozībā laiž jaunu viena lata monētu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Banka

Latvijas Banka (LB) laiž apgrozībā jaunu viena lata monētu ar alus kausa attēlu reversā.

Par to portālu «Apollo» informēja LB, norādot, ka tā ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Monētas grafisko dizainu veidojis mākslinieks Juris Dimiters, un ģipša modeli – tēlnieks Andris Vārpa. Jaunās viena lata monētas kaltas Nīderlandes kaltuvē «Koninklijke Nederlandse Munt».

Jau kopš 2004.gada tiek kaltas divas monētas gadā – viena uz Jāņiem un otra uz Ziemassvētkiem. Alus kauss ir viens no līgošanas svētku simboliem, jo arī pats alus šai zemē darīts un dzerts izsenis, lai arī mūsdienās latvieši alus dzeršanā tomēr mazliet atpaliekot no lietuviešiem un igauņiem.

Bet, lūkojoties plašāk, pārsteidzošs var šķist fakts, ka alus pēc ūdens un tējas ir trešais izplatītākais dzēriens pasaulē, uzsver LB.

Jaunās viena lata monētas reversā attēlots alus kauss. Aversā zem Latvijas ģerboņa redzams jaunās monētas kalšanas gads – 2011. Citu atšķirību – monētas jostas, izmēra, izmantotā metāla un svara ziņā – starp jauno monētu un citām viena lata apgrozības monētām nav.

Monētas kopējā tirāža ir viens miljons un tās apgrozība netiks papildināta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu