Latvijas banka laiž apgrozībā sudraba monētu «Rīga»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Banka

Starptautiskās monētu programmas «Hanzas pilsētas» ietvaros Latvijas Banka (LB) laidusi apgrozībā viena lata jubilejas monētu «Rīga».

Par to portālu «Apollo» informēja LB, pastāstot,  ka monētas un visas Hanzas pilsētu sērijas grafisko dizainu veidojis mākslinieks Gunārs Krollis un ģipša modeli – tēlnieks Jānis Strupulis. Monēta kalta Somijas kaltuvē «Rahapaja Oy».

LB jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām – notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Hanzu – Vācijas tirdzniecības pilsētu savienību – 13.gadsimta vidū nodibināja Lībeka, Hamburga un Brēmene - tajā vēlāk iesaistījās apmēram 200 pilsētu.

No 13.gadsimta beigām līdz 16.gadsimta vidum šīs savienības locekles bija arī astoņas Latvijas pilsētas: Rīga, Ventspils, Cēsis, Kuldīga, Straupe, Limbaži, Valmiera un Koknese.

Rīga bija Hanzas savienības locekle no 1282.gada līdz pat šīs savienības norietam. Tirdzniecība, kas Hanzas savienības ietvaros notika starp Rietumeiropu un austrumslāvu zemēm, veidoja viduslaiku Rīgas bagātību un varenību. Rīga pakāpeniski kļuva par vienu no lielākajām Baltijas jūras reģiona ostām.

Ar monētu Rīgai Latvijas Banka noslēdz monētu sēriju «Hanzas pilsētas», sērijai aptverot visas astoņas Latvijas Hanzas pilsētas. Šīs monētas ir pilsētu vēstures un tagadnes simboli, tās labprāt draugiem Latvijā un ārpus tās dāvina pilsētu domes, iedzīvotāji un uzņēmumi. Sēriju vienojošie motīvi ir pilsētas ģerbonis monētas aversā un Hanzas laika kuģa atspulgs reversā.

Sudraba viena lata monēta «Rīga» ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā kopējā tirāža – 15 000, tirdzniecībai Latvijā tiks nokaltas 7 000 monētas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu