Pētījums: Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju izdara impulsīvus pirkumus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Tikai 18% no visiem Latvijas pircējiem izdara racionālu izvēli, bet vairākums - 47% uzskatāmi par impulsīviem pircējiem, savukārt 35% pieder pārliecināto jeb kvalitāti mīlošo pircēju tipam, liecina «Latvija Statoil» veiktais interneta pētījums «kasesesmu.lv». Atraktīvo testu ar aktiera Alda Siliņa līdzdalību jau izpildījuši 19 344 cilvēku.

«Latvija Statoil» mārketinga vadītāja Jana Rubīna: «Testa mērķis ir uzskatāmā veidā apgāzt valdošo pieņēmumu, ka cilvēki ir pilnībā racionālas būtnes, ko vada tikai aprēķins. Mēs vēlējāmies, lai cilvēki aizdomājas par tiem paradoksiem, kas rodas, ja cilvēki noliedz savu vēlmi pēc komforta un labākas dzīves. Lai gan mēdzam to noliegt, mums visiem ir svarīga ne tikai pati prece vai pakalpojums, bet arī serviss, attieksme pret mums kā klientu. Tāpēc inteliģentā, pozitīvā un neuzbāzīgā veidā, veicinot klientu iesaisti un interaktīvu dalību, mēs gribējām parādīt pilna servisa degvielas uzpildes stacijas priekšrocības un pievienoto vērtību.»

Testa ietvaros racionālais (apdomīgais un taupīgais) pircējs tiek raksturots kā cilvēks, kas pirms kaut ko pirkt, vienmēr preces salīdzina, izvērtē un vēlreiz apdomā. Ja kaut kas iepatīkas, apdomīgais pircējs vispirms aiziet mājās, iztēlojas iecerēto lietu tur, un, ja nolemj pirkt, atgriežas veikalā nākamajā dienā. Apdomīgajam pircējam vienmēr līdzi ir lojalitātes kartes. Īsāk sakot - iepirkšanās meistars!

Impulsīvais (kaislīgais un spontāni taupīgais) pircējs tieši pretēji ir cilvēks, kas ķer mirkli. Šo pircēju iedvesmo atlaides. Vai šī lieta tiešām viņam ir vajadzīga, dažreiz nemaz nav svarīgi. Viņam patīk pirkt trīs lietas un maksāt tikai par divām. Patīk, ja pirkumam klāt tiek pievienota neliela dāvaniņa. Iepirkšanās ir sports, kurā uzvar ātrākais! Tomēr dažreiz spontānais pircējs pieķeras santīmam, bet palaiž garām latus, komfortu un prieku.

Pārliecinātais (un kvalitāti mīlošais) pircējs vienmēr dara to, ko uzskata par labāku. Viņu neietekmē gaušanās par grūtajiem laikiem. Viņam ir sava pieeja naudai un taupīšana tajā nespēlē pārāk lielu lomu. Viņš zina, ka nauda piesaista naudu, izvēlas to, kas patīk un atpakaļ neskatās.

Sociālantropologs Viesturs Celmiņš: «Kurš gan negribētu tikt godāts kā «racionāls cilvēks"?! Pēdējo gadu  aptaujas norāda, ka iedzīvotāji sākuši sevi uzskatīt par taupīgākiem un tālredzīgākiem. Bet vai visa taupīšana ir racionāla? Publiskā telpā sauklis «lētāk ir labāk» kļuvis par vadmotīvu.

Neraugoties uz to, ikdienas novērojumi uzrāda neskaitāmus paradoksus. Mēs redzam nesiltinātas privātmājas, biznesa klases auto ar «nobrauktām riepām», viedtālruņus ar priekšapmaksas kartēm utt. Šādi raugoties īsteni racionālo mūsu starpā ir pamaz. Drīzāk, mēs esam kaut kas starp saviem ieradumiem un spontānu vēlēšanos atstāt labu iespaidu uz citiem. Proti, cilvēki ieslēdz «taupības režīmu» tikai tad, kad tas saskan ar viņu izpratni par komfortu un «kā tas izskatās no malas». Tāpēc svarīgākais būtu kritiski pārvērtēt teju visur esošo «ietaupīšanas» noskaņojumu. Tā vietā, lēnā garā veidot ieradumus, kas atslogo ikdienas soli, rada labsajūtu un, cerams, ļauj piepildīt īstās un sen lolotās ieceres.»

Testa statistika liecina, ka 70% cilvēku, kas ierodas testa lapā, to arī aizpilda. Jau pirmajās testa darbības nedēļās, tas ir ieguvis lielu popularitāti - cilvēki ne tikai to aizpildījuši paši, bet arī gandrīz 1000 cilvēku ar to dalījušies savos sociālo tīklu profilos.

CUBE radošais direktors Mārcis Martinsons: «Manuprāt, šī testa pozitīvākās īpašības ir tas, ka tests ir mazliet komisks, iesaistošs un neierastā formā. Līdz ar to šis risinājums spēj patīkami izklaidēt, vienlaicīgi runājot par ikdienā nozīmīgiem jautājumiem. Šādā veidā mums ir iespēja ne tikai atgādināt cilvēkiem par to ieradumiem, bet arī pastāstīt par «Statoil» piedāvātajām priekšrocībām katram no cilvēku tipiem.«

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu