Franču sociālisti cer uz Štrausa-Kāna atgriešanos politikā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Līdz ar ziņu parādīšanos, ka bijušā Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektora Dominika Štrausa-Kāna krimināllieta ir uz sabrukuma robežas, vairojušās Francijas opozīcijas sociālistu cerības, ka viņa atgriešanās politikā palīdzēs nākamā gada prezidenta vēlēšanās viņiem sakaut Nikolā Sarkozī.

Kad Štrauss-Kāns maijā tika arestēts saistībā ar apsūdzībām dzimumnoziegumos, viņš zaudēja SVF vadītāja amatu un arī viņa politiskā karjera tika norakstīta. Iepriekš viņš tika uzskatīts par kandidātu, kuram ir vislabākās izredzes sakaut Sarkozī.

Tomēr atbilstoši laikraksta «The New York Times» informācijai Štrausa-Kāna lieta ir tuvu sabrukumam, jo radušās šaubas par SVF bijušo vadītāju apsūdzējušās viesnīcas istabenes liecību ticamību.

Francijas sociālisti ar cerībām raugās uz jaunāko notikumu attīstību. «Tas ir kā zibens spēriens, tikai šoreiz - pretējā virzienā,» sacīja bijušais sociālistu premjerministrs Lionels Žespēns.

Sociālistu līdere Martina Obrī šonedēļ paziņoja, ka cīnīsies par partijas nomināciju prezidenta vēlēšanām. Iepriekš šādu apņemšanos bija apliecinājis bijušais partijas līderis Fransuā Olands.

Kandidatūru pieteikšanas beigu termiņš ir 13.jūlijs. Tuva Štrausa-Kāna partijas sabiedrotā Mišela Sobana aicinājusi priekšvēlēšanu procesu apturēt, lai arī bijušais SVF vadītājs varētu atgriezties.

Citi šajā jautājumā izsakās piesardzīgāk, tomēr atzīst - ja viņš tiktu attaisnots, tam uz partijas noskaņojumu būtu milzu ietekme.

Ceturtdienas vakarā laikraksts «The New York Times» paziņoja, ka krimināllieta pret Štrausu-Kānu ir uz sabrukuma robežas.

Atsaucoties uz divām vārdā neminētām tiesībsargāšanas institūciju amatpersonām, kas labi informētas par minēto lietu, laikraksts ziņoja, ka prokurori ne visai tic Gvinejā dzimušajai viesnīcas istabenei, kas apsūdzējusi Francijas politiķi, norādot, ka kopš 14.maijā it kā notikušā uzbrukuma prokurori viņu jau vairākkārt pieķēruši melos.

Sagaidāms, ka negaidīti izsludinātajā piektdienas tiesas sēdē prokurori atzīs, ka viņiem «šajā lietā ir problēmas», raksta «The New York Times"

Tiek sagaidīts, ka tiesnesis piektdienas sēdē pārskatīs Štrausam-Kānam piemēroto drošības līdzekli, un laikraksts norāda, ka apsūdzētais politiķis, ņemot vērā šaubas par prasītājas liecībām, varētu tikt atbrīvots no mājas aresta.

«The New York Times» vēsta, ka tiesībsargāšanas iestādēm radušies jautājumi par liecinieces patvēruma meklētājas iesniegumā sniegto informāciju. Parādījušās arī pagaidām neapstiprinātas aizdomas par viņas sakariem ar noziedzības pasauli, tostarp par līdzdalību naudas atmazgāšanā un narkotiku tirdzniecībā.

Pēdējo divu gadu laikā viņas kontā dažādas personas ieskaitījušas lielas naudas summas, no kurām dažas sasniedz pat 100 000 ASV dolāru.

Prokuratūra arī ierakstījusi sarunas, kurās lieciniece ar vienu no šīm personām pārrunājusi atlīdzību, kas saistīta ar apsūdzībām par seksuālo uzmākšanos.

Pats Štrauss-Kāns visas viņam izvirzītās apsūdzības noliedzis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu