Plāno aizbērt notekgrāvjus, lai nepieļautu piesārņojuma ieplūšanu Mārupītē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Mārupē plāno aizbērt notekgrāvjus, lai nepieļautu piesārņojuma ieplūšanu Mārupītē, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC), kurš atrodas notikuma vietā.

Kā ziņots, pēc nakts ugunsgrēka biroja ēku kompleksa «Baltais vējš» angārā, kas atrodas Rīgā, Ulmaņa gatvē 119, Mārupītē nokļuvušas bīstamas vielas, aģentūru LETA informēja Valsts vides dienesta (VVD) Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes Kontroles daļas vadītājs Elmārs Jasinskis.

Apkārtējo māju īpašniekiem ir jābūt uzmanīgiem, lietojot aku ūdeni. Cilvēkiem nevajadzētu tuvoties Mārupītei un Mārupītes dīķim, kā arī laist pie tiem savus mājdzīvniekus, brīdina speciālisti.

Ugunsgrēks izcēlās noliktavā ar profesionālo sadzīves ķīmiju - mazgāšanas, dezinfekcijas līdzekļiem un medicīnā izmantotām vielām. Ugunsgrēka laikā kaitīgās vielas kopā ar dzēšanā izmantotu ūdeni ieplūdušas lietus kolektorā, pēc tam grāvī, tad Mārupītē un patlaban virzās Māras dīķa un Daugavas virzienā. Ūdenim ir nokrāsa, kā arī jūtama specifiska smaka.

Kā sacīja Radzevičs, ar avārijas seku likvidēšanu patlaban nodarbojas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) un Mārupes novada pašvaldības pārstāvji. Atbildīgo Rīgas domes dienestu palīdzība pagaidām nav bijusi nepieciešama.

Lai nepieļautu tālāku piesārņojuma nokļūšanu Mārupītē, patlaban plānots aizbērt notekgrāvjus starp ēku kompleksu «Baltais vējš» un Mārupīti. Daļa piesārņojuma gan nokļuva upē un to var just gan pēc smakas, gan citām pazīmēm, atzina Rīgas pilsētas izpilddirektors.

Arī viņš aicina cilvēkus neizmantot Mārupītes un Māras dīķa ūdeni, lai arī parkus, cauri kuriem tek Mārupīte, izmantot var bez ierobežojumiem.

Kā ziņots, speciālisti aicina nekādā gadījumā nelietot Mārupītes ūdeni un nepeldēties. Uzmanīgiem jābūt arī privātmāju īpašniekiem, kuru mājas atrodas netālu no notikuma vietas.

Piesārņotajā ūdenī ir «pilns spektrs, kokteilis» ar dažādām vielām spēcīgā koncentrācijā.

Notikuma vietā strādā VUGD, VVD un citu dienestu darbinieki, cenšoties ierobežot piesārņojumu. «Cīnāmies ar sekām,» sacīja Jasinskis.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka ugunsnelaime izcēlās uzņēmuma «Ecolab» izmantotajās telpās. Šis uzņēmums nodarbojas ar ķīmiskajām precēm, tas dibināts 2001.gadā un pieder Šveices kompānijai «Ecolab CH2». Uzņēmuma valdē strādā Ainis Strazds, kurš ir valdes priekšsēdētājs, kā arī divi Vācijas iedzīvotāji - Ralfs Gihtbroks un Maiks Makkormiks.

Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 1 492 698 lati, peļņa - 103 954 lati.

Notikušais nekādi neietekmēs ūdens kvalitāti, kas tiek nodrošināta Rīgas pilsētas centralizētajā ūdensvadā, aģentūrai LETA apstiprināja SIA «Rīgas ūdens» sabiedrisko attiecību speciālists Arturs Mucenieks. «Rīgas ūdens» ūdeni ņem no Rīgas hidroelektrostacijas krātuves.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (LPP/LC), kas Nila Ušakova prombūtnes laikā pilda Rīgas mēra pienākumus, aģentūrai LETA apstiprināja, ka pašvaldības vadība par notikušo ir informēta un notikuma vietā - pie Mārupītes - patlaban atrodas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC) un citas domes amatpersonas.

Situāciju sarežģī tas, ka avārija notikusi citā pašvaldībā - Mārupes novadā, bet kaitīgās vielas plūst uz Rīgu.

Kā ziņots, turpinās ugunsgrēka likvidācija Mārupes biroja ēku kompleksa «Baltais vējš» angārā, aģentūru LETA informēja VUGD.

Izsaukumu uz trīsstāvu biroja un noliktavu ēku kompleksu starp Zemzaru ielu un Ulmaņa gatvi 119 VUGD saņēma plkst.0.14. Ugunsgrēks lokalizēts plkst.4.25, bet likvidācijas darbi turpinās joprojām.

Tika izsludināts paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks, jo angārā atradās sadzīves ķīmija. Liesmas izplatījās gandrīz 1000 kvadrātmetru platībā.

Liesmas biroja ēku būtiski nav skārušas.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja aculiecinieki, ēku komplekss atrodas Mārupes rūpnieciskajā zonā. Kompleksā ietilpst biroju ēka un divi angāri, kas būvēti no betona un alumīnija konstrukcijām. Liesmas vienu no angāriem nopostījušas gandrīz pilnībā.

Pēc vietējo novērojumiem, liesmas sākušas izplatīties no jumta. Īsā laikā uguns pārņēmis visu angāru un bijuši dzirdami sprādzieni - eksplodējusi sadzīves ķīmija. Tā kā bija stiprs vējš, ugunsgrēku varēja redzēt diezgan tālu no notikuma vietas.

Ugunsgrēka vietā naktī bija daudz ziņkārīgo. Komplekss «Baltais vējš» atrodas blakus «Wess Motors» autocentram, kurā tiek tirgotas «Lexus» un «Toyota» automašīnas.

Ugunsgrēkā cilvēki nav cietuši.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu