Foto: Piesārņojums nokļuvis Māras dīķī; Mārupītē bojā gājušas zivis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Patlaban ķīmisko un medicīnas vielu piesārņojums pa Mārupīti nokļuvis Māras dīķi, ziņo Latvijas Radio.

Radio korespondents Mārupītē novērojis bojā gājušas zivis. To apliecina arī aģentūras LETA novērojumi. Bojā gājušo zivju skaits ir ļoti liels.

Tiek runāts arī par vairākām bojā gājušām pīlēm.

Kā pārliecinājās aģentūra LETA, ugunsgrēka vietā - pie biroju kompleksa «Baltais vējš» - izlietais ūdens ir piesātināts ar ķīmiskām vielām. Iekāpjot peļķē, tiek bojāti apavi.

Patlaban turpinās darbi Mārupē, lai nepieļautu tālāku piesārņojuma izplatīšanos, aģentūru LETA informēja Valsts vides dienestā (VVD) Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes Kontroles daļas vadītājs Elmārs Jasinskis.

Viens notekgrāvis aizbērts, bet speciālisti turpina notikuma vietas apsekošanu. Kā skaidroja VVD pārstāvis, runa ir par meliorācijas sistēmu, līdz ar to viena grāvja aizbēršana nav «noteicošais pasākums». Visus grāvjus nevar aizbērt, jo tas radītu cita rakstura problēmas.

Tāpat tiek domāts par pasākumu kompleksu, lai cīnītos ar Mārupītē jau nokļuvušo piesārņojumu. Kā atzina Jasinskis, cīņai ar piesārņojumu varētu izmantot speciālas ķīmiskas vielas.

Speciālists atkārtoti akcentēja, ka cilvēkiem nevajadzētu izmantot Mārupītes ūdeni, nevajadzētu peldēties un laist tur savus mājdzīvniekus. Tāpat jāuzmanās to privātmāju īpašniekiem, kuras atrodas netālu no notikuma vietas un Mārupītes.

Savukārt Mārupē patlaban ir jūtama specifiska, salkana smaka, aģentūrai LETA pastāstīja vietējie iedzīvotāji. Pēc notekgrāvja aizbēršanas smaka vēl vairāk pastiprinājusies.

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību speciālists Viktors Daugmalis aģentūru LETA informēja, ka krīzes novēršanā iesaistīta arī Rīgas Pašvaldības policijas Civilās aizsardzības nodaļa.

Patlaban notiek darbi, lai bloķētu kaitīgo ķīmisko un medicīnisko vielu noplūdi un nokļūšanu Mārupītē. Tomēr Mārupes pagasta un pieguļošo teritoriju iedzīvotāji tiek aicināti neizmantot aku un dziļurbumu ūdeni, kā arī neļaut mājdzīvniekiem lietot atklātu ūdenstilpņu ūdeni.

Vistuvākajā laikā piesārņojuma skarto teritoriju iedzīvotāji tiks apgādāti ar dzeramo ūdeni. Pirmkārt palīdzēts tiks Rīgas administratīvās teritorijas iedzīvotājiem.

Kā aģentūrai LETA atzina vietējie iedzīvotāji, Mārupes novada pašvaldība pagaidām nav nodrošinājusi dzeramo ūdeni saviem iedzīvotājiem.

Kā ziņots, pēc nakts ugunsgrēka biroja ēku kompleksa «Baltais vējš» angārā, kas atrodas Rīgā, Ulmaņa gatvē 119, Mārupītē nokļuvušas bīstamas vielas.

Apkārtējo māju īpašniekiem ir jābūt uzmanīgiem, lietojot aku ūdeni. Cilvēkiem nevajadzētu tuvoties Mārupītei un Mārupītes dīķim, kā arī laist pie tiem savus mājdzīvniekus, brīdina speciālisti.

Ugunsgrēks izcēlās noliktavā ar profesionālo sadzīves ķīmiju - mazgāšanas, dezinfekcijas līdzekļiem un medicīnā izmantotām vielām. Ugunsgrēka laikā kaitīgās vielas kopā ar dzēšanā izmantotu ūdeni ieplūdušas lietus kolektorā, pēc tam grāvī, tad Mārupītē un patlaban virzās Māras dīķa un Daugavas virzienā. Ūdenim ir nokrāsa, kā arī jūtama specifiska smaka.

Iespējams, Mārupītes piesārņojuma dēļ bojā gājušas vairākas pīles, liecina Mārupes novada pašvaldības vadības teiktais sarunās ar iedzīvotājiem.

Patlaban notikuma vietā atrodas pašvaldības izpilddirektors Ivars Punculis un domes priekšsēdētāja vietniece Līga Kadiģe, kuri sarunās ar satrauktajiem vietējiem iedzīvotājiem pastāstīja, ka atbildīgie dienesti cenšas noskaidrot, kādas ķīmiskas vielas noplūdušas.

Konstatēts, ka bojā gājušas vairākas pīles, un netiek izslēgta iespēja, ka tas saistīts ar Mārupītes piesārņojumu.

Tikmēr aicinājumu neizmantot Mārupītes ūdeni izplatījis arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD). Glābēji aicina nemakšķerēt un nepeldēties Mārupītē, kā arī neuzturēties upītes krastā.

Patlaban notikuma vietā strādā VUGD, VVD, Mārupes un Rīgas pašvaldību darbinieki, kuri lemj par tālākām darbībām, aģentūru LETA informēja VUGD preses pārstāve Inga Vetere. Tiek lemts par ūdens atsūknēšanu vai citiem pasākumiem piesārņojuma ierobežošanai.

Kā ziņots, Mārupē plāno aizbērt notekgrāvjus, lai nepieļautu piesārņojuma ieplūšanu Mārupītē, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC), kurš atrodas notikuma vietā.

Kā sacīja Radzevičs, ar avārijas seku likvidēšanu patlaban nodarbojas VUGD un Mārupes novada pašvaldības pārstāvji. Atbildīgo Rīgas domes dienestu palīdzība pagaidām nav bijusi nepieciešama.

Lai nepieļautu tālāku piesārņojuma nokļūšanu Mārupītē, patlaban plānots aizbērt notekgrāvjus starp ēku kompleksu «Baltais vējš» un Mārupīti. Daļa piesārņojuma gan nokļuva upē un to var just gan pēc smakas, gan citām pazīmēm, atzina Rīgas pilsētas izpilddirektors.

Arī viņš aicina cilvēkus neizmantot Mārupītes un Māras dīķa ūdeni, lai arī parkos, cauri kuriem tek Mārupīte, var atrasties.

VUGD darbinieki darbu turpina arī nodegušā angāra vietā. Taču «Baltā vēja» kompleksa apkārtnē ir atjaunojusies ierastā dzīve - darbojas pretī izvietotais «Gross auto» autoveikals utml.

Notikušais nekādi neietekmēs ūdens kvalitāti, kas tiek nodrošināta Rīgas pilsētas centralizētajā ūdensvadā, aģentūrai LETA apstiprināja SIA «Rīgas ūdens» sabiedrisko attiecību speciālists Arturs Mucenieks. «Rīgas ūdens» ūdeni ņem no Rīgas hidroelektrostacijas krātuves.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (LPP/LC), kas Nila Ušakova prombūtnes laikā pilda Rīgas mēra pienākumus, aģentūrai LETA apstiprināja, ka pašvaldības vadība par notikušo ir informēta un notikuma vietā - pie Mārupītes - patlaban atrodas pilsētas izpilddirektors Radzevičs un citas domes amatpersonas.

Situāciju sarežģī tas, ka avārija notikusi citā pašvaldībā - Mārupes novadā, bet kaitīgās vielas plūst uz Rīgu.

Kā ziņots, turpinās ugunsgrēka likvidācija Mārupes biroja ēku kompleksa «Baltais vējš» angārā, aģentūru LETA informēja VUGD.

Izsaukumu uz trīsstāvu biroja un noliktavu ēku kompleksu starp Zemzaru ielu un Ulmaņa gatvi 119 VUGD saņēma plkst.0.14. Ugunsgrēks lokalizēts plkst.4.25, bet likvidācijas darbi turpinās joprojām.

Tika izsludināts paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks, jo angārā atradās sadzīves ķīmija. Liesmas izplatījās gandrīz 1000 kvadrātmetru platībā.

Liesmas biroja ēku būtiski nav skārušas.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja aculiecinieki, ēku komplekss atrodas Mārupes rūpnieciskajā zonā. Kompleksā ietilpst biroju ēka un divi angāri, kas būvēti no betona un alumīnija konstrukcijām. Liesmas vienu no angāriem nopostījušas gandrīz pilnībā.

Pēc vietējo novērojumiem, liesmas sākušas izplatīties no jumta. Īsā laikā uguns pārņēmis visu angāru un bijuši dzirdami sprādzieni - eksplodējusi sadzīves ķīmija. Tā kā bija stiprs vējš, ugunsgrēku varēja redzēt diezgan tālu no notikuma vietas.

Ugunsgrēka vietā naktī bija daudz ziņkārīgo. Komplekss «Baltais vējš» atrodas blakus «Wess Motors» autocentram, kurā tiek tirgotas «Lexus» un «Toyota» automašīnas.

Ugunsgrēkā cilvēki nav cietuši.

Ugunsgrēks kompleksā «Baltais vējš» izcēlies medicīnas preču noliktavā un tikai pēc tam liesmas pārmetušās uz «Ecolab» izmantotajām telpām, liecina šīs kompānijas pārstāvju teiktais masu medijiem.

«Ecolab» uzņēmums nodarbojas ar ķīmiskajām precēm, tas dibināts 2001.gadā un pieder Šveices kompānijai «Ecolab CH2». Uzņēmuma valdē strādā Ainis Strazds, kurš ir valdes priekšsēdētājs, kā arī divi Vācijas iedzīvotāji - Ralfs Gihtbroks un Maiks Makkormiks. Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 1 492 698 lati, peļņa - 103 954 lati.

Kompleksā «Baltais vējš» izvietotas vairākas firmas, kas nodarbojas ar medicīnas precēm, liecina «Firmas.lv» informācija. Šajās telpās strādā kompānija «VitalMedica», kas nodarbojas ar farmaceitisko, kosmētikas un ķīmisko preču tirdzniecību, kā arī SIA «Omega Pharma Baltics», kas nodarbojas ar medikamentu ražošanu.

«Firmas.lv» informācija liecina, ka «VitalMedica» pilnībā pieder Sanitai Andrejevai, savukārt «Omega Pharma Baltics» pieder Austrijas «Omega Pharma GmbH».

Šajā kompleksā atrodas vairāki nozīmīgi citu nozaru uzņēmumi - «Re&Re», «Philips Baltic», «Axio Capital» u.c.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu