Štrausa-Kāna atbrīvošana no mājas aresta pārsteidz Franciju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Bijušā Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektora Dominika Štrausa-Kāna atbrīvošana no mājas aresta pārsteigusi viņa tautiešus Francijā, raisot minējumus, vai viņam izdosies pārvarēt šo krīzi un iesaistīties cīņā par Francijas prezidenta amatu.

«Viens pārsteigums pēc otra,» norāda politiķis Fransuā Bairū. «Tikai Holivudas scenāriju autors varētu iztēloties šādu stāstu.«

Savukārt ziņu aģentūras AFP Parīzes ielās sastaptā 44 gadus vecā modes māksliniece atzina, ka Štrausa-Kāna atbrīvošana no mājas aresta bijis pilnīgi negaidīts pavērsiens. «Doma, ka šī lieta varētu tikt izbeigta, ir neticama,» viņa piebilst.

Savukārt kāda mārketinga speciāliste uzskata, ka «šī lieta iedrošinājusi sievietes pastāvēt par sevi. Es ceru, ka tas tik ātri nebeigsies».

Kā liecina svētdien publicētā aptauja, 49% francūžu atbalstītu Štrausa-Kāna atgriešanos politikā, bet 45% uzskata, ka tas nebūtu pareizi.

Iepriekš sabiedriskās domas aptaujas liecināja, ka 60% francūžu domā, ka politiķim ASV izvirzītās apsūdzības izvarošanas mēģinājumā tikušas safabricētas, lai nepieļautu viņa kandidēšanu nākamajā gadā gaidāmajās Francijas prezidenta vēlēšanās.

Tikmēr mediji atzīst, ka šī lieta likusi sabiedrībai paraudzīties pašai uz sevi un pārskatīt savus principus.

«Dominika Štrausa-Kāna lieta ļāva mums pievērsties un uzdot jautājumus par mūsu morāles principiem, iespējams, pat mainīt tos,» svētdien norāda avīzes «Le Journal du Dimanche» redaktors.

Savukārt Francijas sociālistu rindās jau izskanējuši aicinājumi pagarināt prezidenta amata kandidāta izraudzīšanās procesu partijā, lai šajā cīņā varētu iesaistīties arī Štrauss-Kāns.

Jau ziņots, ka Ņujorkas tiesnesis piektdien ar prokuroru piekrišanu atcēla mājas arestu izvarošanas mēģinājumā apsūdzētajam Štrausam-Kānam, taču krimināllieta pret viņu nav izbeigta.

Viņam arī atdota vienu miljonu dolāru lielā drošības nauda. Varasiestādes gan paturējušas bijušā SVF vadītāja pasi, taču viņš var brīvi pārvietoties pa ASV. Štrausam-Kānam jāierodas uz nākamo tiesas sēdi, kas paredzēta 18.jūlijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu