Pagaidām nav izdevies noskaidrot ķīmiskā piesārņojuma vielas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) ķīmiķiem pagaidām nav izdevies noteikt, kādas vielas ir nonākušas Mārupes novadgrāvjos un vēlāk arī Mārupītē, šorīt LNR raidījuma'"900 sekundes» sacīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Intars Zitāns.

Vielu ir daudz - gan sārmainas, gan skābas, tās cita citu neitralizē, kopā sajaucies daudz dažādu ķīmisku savienojumu, skaidroja Zitāns.

Specializētais uzņēmums «Eko osta» turpina sūknēt piesārņotos ūdeņus, ko nogādā uz savām noliktavām. Vakar kopumā izsūknēti 350 kubikmetri netīro ūdeņu.

Viņš prognozēja, ka piesārņojums Mārupes novadgrāvjos un Mārupītē varētu saglabāties vismaz divas nedēļas. Piesārņojums sasniedz arī gruntsūdeņus, taču tas nenotiek tik strauji, turklāt gruntsūdeņu līmenī notiek piesārņojuma pašattīrīšanās. «Nekādi citi ķīmiski līdzekļi vides un piesārņoto ūdeņu attīrīšanai neder,» piebilda Zitāns.

VUGD vadītājs uzsvēra, ka joprojām ir jāsaglabā visi drošības pasākumi, par kuriem atbildīgie dienesti informēja iedzīvotājus.

VVD) Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes Kontroles daļas vadītājs Elmārs Jasinskis šorīt «900 sekundēs» sacīja, ka ķīmisko vielu maisījums nokļuvis Māras dīķī un arī aiz tā, pastāv reāli draudi, ka tas varētu nonākt arī Daugavā. Savukārt lietus ietekmē pagājušajā naktī Mārupītes augštecē piesārņotais ūdens, kam vakar bija dzeltenīgi brūna nokrāsa, kļuvis dzidrāks, sākusies ūdens pašattīrīšanās.

VVD turpinās piesārņojuma monitoringu, izlases veidā veiks piesārņojuma apkārtnē esošo māju ūdens laboratoriskos paraugus.

Visu nakti negadījuma vietā pie biroja ēku kompleksa «Baltais vējš», kas atrodas Rīgā, Ulmaņa gatvē 119, strādāja «Eco osta"brigādes, no stāvakām sūknējot piesārņoto ūdeni.

Jau ziņots, ka šodien tiek gaidīti Mārupes grāvju un Mārupītes piesārņojuma analīžu rezultāti. Šodien arī plānota Valsts vides dienesta (VVD) operatīvā sanāksme, kurā tiks runāts par piesārņojuma seku likvidāciju.

Vakar ap plkst.17 ķīmisko un medicīnas vielu piesārņojums sasniedza Māras dīķi, pa ceļam Mārupītē nodarot lielu kaitējumu dabai - gāja bojā daudz zivju, arī ūdensputni. Piesārņojums turpināja ceļu uz Daugavu.

Glābēji aicina iedzīvotājus, kuri dzīvo Mārupītes tuvumā, būt ļoti uzmanīgiem un lietot veikalā pirktu vai pašvaldības sagādātu dzeramo ūdeni. Iespējams, labāk būtu arī neturēt vaļā logus, ja jūtama piesārņojuma smaka, vai pat uz laiku doties prom, ja ir tāda iespēja.

Tā kā patlaban Mārupes iedzīvotājiem jāuzmanās ar ūdens lietošanu, pašvaldība noorganizējusi dzeramā ūdens pieejamību Mārupes vidusskolā, Kantora ielā 97, bet cilvēkiem, kuriem nav iespējams līdz turienei tikt, jāzvana pa tālruni 67915280 un ūdens tiks piegādāts uz mājām.

Mārupes novada pašvaldības informācija liecina, ka piesārņoti novada grāvji Daibes, Unnes, Vārpu, Lielās, Kantora, Lilliju un Upesgrīvas ielu rajonā. Piesārņojums nav skāris Mārupīti Mārupes novada teritorijā, tiesa, Mārupīte piesārņota Rīgas teritorijā.

Apkārtējo māju īpašniekiem ir jābūt uzmanīgiem, lietojot aku ūdeni. Cilvēkiem nevajadzētu tuvoties Mārupītei un Mārupītes dīķim, kā arī laist pie tiem savus mājdzīvniekus, brīdina speciālisti.

Mārupē jūtama specifiska, salkana smaka, aģentūrai LETA pastāstīja vietējie iedzīvotāji. Pēc notekgrāvja aizbēršanas smaka vēl vairāk pastiprinājusies.

Kā ziņots, pēc nakts ugunsgrēka biroja ēku kompleksa «Baltais vējš» angārā, kas atrodas Rīgā, Ulmaņa gatvē 119, Mārupītē nokļuvušas bīstamas vielas.

Ugunsgrēks izcēlās noliktavā ar profesionālo sadzīves ķīmiju - mazgāšanas, dezinfekcijas līdzekļiem un medicīnā izmantotām vielām. Ugunsgrēka laikā kaitīgās vielas kopā ar dzēšanā izmantotu ūdeni ieplūdušas lietus kolektorā, pēc tam grāvī, tad Mārupītē un virzās Māras dīķa un Daugavas virzienā. Ūdenim ir nokrāsa, kā arī jūtama specifiska smaka.

Notikušais nekādi neietekmēs ūdens kvalitāti, kas tiek nodrošināta Rīgas pilsētas centralizētajā ūdensvadā, aģentūrai LETA apstiprināja SIA «Rīgas ūdens» sabiedrisko attiecību speciālists Arturs Mucenieks. «Rīgas ūdens» ūdeni ņem no Rīgas hidroelektrostacijas krātuves.

Ugunsgrēka likvidācija Mārupes biroja ēku kompleksa «Baltais vējš» angārā tika noslēgta svētdien plkst.13.41, aģentūru LETA informēja VUGD.

Izsaukumu uz trīsstāvu biroja un noliktavu ēku kompleksu starp Zemzaru ielu un Ulmaņa gatvi 119 VUGD saņēma plkst.0.14. Ugunsgrēks lokalizēts plkst.4.25.

Tika izsludināts paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks, jo angārā atradās sadzīves ķīmija. Liesmas izplatījās gandrīz 1000 kvadrātmetru platībā.

Liesmas biroja ēku būtiski nav skārušas.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja aculiecinieki, ēku komplekss atrodas Mārupes rūpnieciskajā zonā. Kompleksā ietilpst biroju ēka un divi angāri, kas būvēti no betona un alumīnija konstrukcijām. Liesmas vienu no angāriem nopostījušas gandrīz pilnībā.

Pēc vietējo novērojumiem, liesmas sākušas izplatīties no jumta. Īsā laikā uguns pārņēmis visu angāru un bijuši dzirdami sprādzieni - eksplodējusi sadzīves ķīmija. Tā kā bija stiprs vējš, ugunsgrēku varēja redzēt diezgan tālu no notikuma vietas.

Ugunsgrēkā cilvēki nav cietuši.

Ugunsgrēks kompleksā «Baltais vējš» izcēlies medicīnas preču noliktavā un tikai pēc tam liesmas pārmetušās uz «Ecolab» izmantotajām telpām, liecina šīs kompānijas pārstāvju teiktais masu medijiem.

Kompleksā «Baltais vējš» izvietotas vairākas firmas, kas nodarbojas ar medicīnas precēm, liecina «Firmas.lv» informācija. Šajās telpās strādā kompānija «VitalMedica», kas nodarbojas ar farmaceitisko, kosmētikas un ķīmisko preču tirdzniecību, kā arī SIA «Omega Pharma Baltics», kas nodarbojas ar medikamentu ražošanu.

Iespējams, biroju un noliktavu komplekss «Baltais vējš» šonakt aizdedzināts ļaunprātīgi, liecina neoficiāla likumsargu informācija.

Vetere norādīja, ka izmeklēšanu šajā lietā veic policija, bet VUGD nenoliedz, ka, iespējams, notikusi ļaunprātīga dedzināšana. Neoficiāla policijas informācija liecina, ka noliktavas tuvumā bijis kāds cilvēks, kurš, iespējams, veicis aizdedzināšanu. Viņu fiksējušas novērošanas kameras.

Mārupes grāvju un Mārupītes piesārņojums ir otrs nopietnākais ekoloģiskais negadījums Rīgā pēdējo gadu laikā, aģentūrai LETA atzina VVD ģenerāldirektors Vilis Avotiņš.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu