Ķīmisko vielu piesārņojums uz Mārupīti atstās ietekmi vismaz divas nedēļas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pēc Mārupītes ūdeņos nonākušo ķīmisko vielu likvidēšanas tiks vērtēti videi nodarītie zaudējumi, un jau tagad tiek prognozēts, ka šāda apjoma piesārņojums uz Mārupīti un Māras dīķi atstās ietekmi vismaz divas nedēļas, taču kopējo rezultātu ietekmēs arī klimats un nokrišņi.

Mārupītes augšgals nav nekādi ticis ietekmēts ar ķīmiskajām vielām, bet ieteka, kas ir saistīta ar Daugavu, varētu veicināt zivju resursu drīzu atjaunošanos, aģentūru LETA informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļā.

Pēc notikušā ugunsgrēka naktī uz 3.jūliju biroja ēku kompleksa «Baltais vējš» angārā, kas atrodas Rīgā, Ulmaņa gatvē 119, Mārupītē nokļuva bīstamas vielas. Vakar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Valsts vides dienesta (VVD) Lielrīgas Reģionālā vides pārvalde, Mārupes pašvaldība, Rīgas pašvaldība un Rīgas pašvaldības policija glābšanas darbos iesaistīja savus speciālistus un tehniku, vairākās vietās upītē izvietojot bonas un aizžogojumus un novēršot piesārņojuma ieplūdi pa grāvjiem Mārupītē, diemžēl šie pasākumi nedeva cerēto efektu, jo ūdenī bija nokļuvušas labi šķīstošas vielas, kas sajaucās visā ūdens tecē un bija grūti aizturamas vai izgulsnējamas.

Ūdenī lielos daudzumos nonāca sadzīves ķīmijas - mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu koncentrāti, kas domāti profesionālo lietotāju vajadzībām un kas ugunsgrēka laikā atradās biroju kompleksā «Baltais vējš» strādājošā uzņēmuma «Ecolab» noliktavā. Ugunsgrēku dzēšot, šīs vielas kopā ar ūdeni pa lietus ūdens kanalizācijas vadu un tālāk pa grāvjiem nonāca vairākus kilometrus attālajā Mārupītē. Pēc Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra ķīmisko vielu reģistrā esošās informācijas, uzņēmums importē vairāk nekā 120 dažādas ķīmiskās vielas, un tā apgrozījums 2010.gadā bijis apmēram 260 tonnas ķīmisku vielu, tās īslaicīgi uzglabājot tagad jau nodegušajā noliktavā.

Lai novērstu piesārņojuma tālāku noplūdi no dzēšamā objekta, tika iesaistīts arī uzņēmums «Eko osta», kam ir pieredze šāda piesārņojuma savākšanai un attiecīgās atļaujas transportēšanai un uzglabāšanai. Uzņēmuma «Eko osta» darbinieki strādāja visu nakti, un līdz šim rītam bija savākti jau vairāk nekā 420 kubikmetri piesārņotā ūdens, kā arī tika izveidoti pagaidu aizbērumi uz vairākiem grāvjiem.

Kā ziņots, piesārņojuma tālāka pieplūde ir pārtraukta, un ūdens kvalitāte grāvjos un Mārupītes posmā virs Māras dīķa šorīt sāka pamazām uzlaboties. Tomēr piesārņojums, kas ieplūda Māras dīķi, kaut arī ievērojamā atšķaidījumā, tek tam cauri un akumulējas Arkādijas parka dīķos, kur ir daudz ūdensaugu un lēns straumes ātrums. Visticamāk, tas Daugavu nesasniegs.

Ūdens stāvokli nemitīgi kontrolē pašvaldības policija un VVD. VVD Mārupītē regulāri ņem ūdens paraugus, bet svētdienas vakarā ūdeni analizēja arī Nacionālo bruņoto spēku eksperti.

Kā norāda speciālisti, pie tāda vielu sajaukuma, kas savstarpēji gan reaģē, gan viena otru neitralizē, kopējais piesārņojums, visticamāk, būs jāvērtē pēc bioloģiskā skābekļa patēriņa, ķīmiskā skābekļa patēriņa un citiem vispārīgiem piesārņojuma rādītājiem, tādēļ iedzīvotāji tika savlaicīgi aicināti netuvoties Mārupītei un grāvjiem, nemakšķerēt, nelietot ūdeni laistīšanai, uzmanīt bērnus un mājdzīvniekus, lai tie nesaskartos ar piesārņoto ūdeni.

Mārupītes piesārņojums nevar atstāt nekādu ietekmi uz pilsētas ūdensvadā esošo dzeramo ūdeni, arī uz artēzisko urbumu ūdeni, tomēr tas var ietekmēt tiešā tuvumā atrodošās seklas akas, tādēļ iedzīvotājiem tiek piedāvāts autocisternās piegādāts dzeramais ūdens. Aku ūdens izvērtēšanā ir iesaistīta Veselības inspekcija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu