Mārupīte un Māras dīķis pašattīrīsies

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

SIA «Eco Lab» ķīmisko vielu un ķīmisko maisījumu noliktavā notikušā ugunsgrēka rezultātā piesārņotā Mārupīte un Māras dīķis attīrīsies pašattīrīšanās ceļā, jo ķīmisko vielu maisījums ir ļoti dažāds un tās ir ūdenī gaistošas vielas, kuru savākšanai nav iespējams pielietot bonas.

Kā šodien žurnālistiem stāstīja Valsts vides dienesta (VVD) Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes Kontroles daļas vadītājs Elmārs Jasinskis, pie ugunsgrēkā cietušā uzņēmuma noliktavas joprojām dežūrē specializētā uzņēmuma SIA «Eko osta» darbinieki, kuri atsūknē piesārņoto ūdeni no kolektoriem, akām un novadgrāvjiem. Līdz šim izvesti jau 680 kubikmetri piesārņotā ūdens.

«Eko osta» darbinieki pie noliktavas atradīsies tik ilgi, kamēr no noliktavas netiks izvestas ārā pārējās ķīmiskās vielas, kuras tur vēl atrodas. Patlaban tiek risināts jautājums par noliktavas konstrukciju stiprināšanu, lai ēka būtu tik droša, ka no tās varētu izvest atlikušās ķīmiskās vielas. Uzņēmuma «Eco Lab» noliktavās atradās dažādas ķīmiskās vielas un maisījumi. Pēc neoficiāli sniegtās informācijas, «Eco Lab» noliktavās atradās kopumā 50 tonnas dažādu vielu, piemēram, tīrīšanas līdzekļi profesionālai lietošanai, dezinfekcijas līdzekļi, kā arī tīrā ķīmija, kas pamatā ir kodīgas, kairinošas, uzliesmojošas un videi bīstamas ķīmiskās vielas un maisījumi.

Vakar, 3.jūlijā, trijās vietās - negadījuma vietā, aiz izliktajām norobežojošajām bonām Mārupītē un upītes izplūdes vietā Māras dīķī - noņemtas ūdens paraugs, savukārt šodien ūdens paraugi paņemti ieplūdē un izplūdē Māras dīķī un pie Daugavas Raņķa dambja. Vakardienas analīžu provizoriskie rezultāti liecina, ka Mārupītē ietekā pie Māras dīķa ir novērojams ķīmisks piesārņojums. Salīdzinot ar tipiski neattīrītiem sadzīves notekūdeņu raksturojošiem parametriem, ķīmiskais skābekļa patēriņa pieļaujamā koncentrācijas pārsniegums svārstās no divām līdz astoņām reizēm.

VVD Uzraudzības departamenta direktore Inese Kurmahere skaidroja, ka provizoriskie dati liecina, ka situācija Mārupītē ir normāla, bet Māras dīķī pie Mārupītes ietekas pārsniegums ir vidēji trīs līdz četras reizes lielāks.

Patlaban vēl nav zināms, vai ķīmiskais piesārņojums ir nokļuvis arī līdz Daugavai. Tāpat no Mārupītes tuvumā esošo iedzīvotāju akām tiek ņemts dzeramā ūdens kvalitātes paraugs, kura kvalitātes novērtēšanai piesaistīta arī Veselības inspekcija. Patlaban VVD paņēmis divus dzeramā ūdens paraugus.

Apsekotajā 45 000 kvadrātmetrus plašajā teritorijā konstatētas 360 bojā gājušas zivis, bet pīles vai citi ūdensputni, kas būtu gājuši bojā ķīmiskā piesārņojuma dēļ, nav konstatēti. Bojā gājušās zivis galvenokārt bijušas Māras dīķī, un šajā dīķi uzturējās līdakas, asari, raudas, līņi, grunduļi un pliči.

Jasinskis skaidroja, ka paraugs analīžu veikšanai no ūdens turpināsies tik ilgi, kamēr piesārņojumu pārsniegumi vairs nebūs un ūdens atbildīs kvalitātes rādītājiem. Notikušā ugunsgrēka vietā paņemts arī gaisa paraugs, lai pārliecinātos, ka noliktavas tuvumā var uzturēties.

Piesārņotā pašattīrīšanās ātrums atkarīgs no laika apstākļiem, bet kā minimums tas ir līdz divām nedēļām. Par videi nodarīto kaitējumu un VVD iztērētajiem līdzekļiem šajā ķīmiskajā piesārņojumā varēs runāt aptuveni pēc mēneša, kad sekas jau būs likvidētas un būs veikti aprēķini. Šajā gadījumā zaudējumi varētu būt tūkstošos latu, minēja Kurmahere.

Savukārt Jasinskis uzsvēra, ka ūdenī nokļuvis «ķīmisko vielu kokteilis», ko atšķirībā no naftas produktiem, kas nokļūst ūdenī, nav iespējams savākt, jo šī vielas ūdenī izšķist. Viņš atgādināja, ka piesārņotajā ūdenī nevajag cilvēkiem iet peldēties un nevajag tā tuvumā vest mājdzīvniekus.

Par notikušo ir informēts arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS). Kā aģentūru LETA informēja ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Maija Pētermane, neskatoties uz to, ka Vējonis savu atvaļinājumu pavada ārpus Latvijas, viņš seko līdzi notikumiem un atbildīgo dienestu rīcībai šajā vides piesārņojuma situācijā.

Kā ziņots, pēc ugunsgrēka naktī uz svētdienu, 3.jūliju, biroja ēku kompleksa «Baltais vējš» angārā, kas atrodas Rīgā, Ulmaņa gatvē 119, Mārupītē nokļuvušas bīstamas vielas. Ugunsgrēks izcēlās noliktavā ar profesionālo sadzīves ķīmiju - mazgāšanas, dezinfekcijas līdzekļiem un medicīnā izmantotām vielām. Ugunsgrēka laikā kaitīgās vielas kopā ar dzēšanā izmantotu ūdeni ieplūdušas lietus kolektorā, pēc tam grāvī, tad Mārupītē un Māras dīķi.

Kā iepriekš norādīja VVD ģenerāldirektors Vilis Avotiņš, Mārupes grāvju un Mārupītes piesārņojums ir otrs nopietnākais ekoloģiskais negadījums Rīgā pēdējo gadu laikā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu