Mārupes mērs: ir sacelta nepamatota ažiotāža

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Par situāciju pēc ugunsgrēka ķīmisko vielu noliktavā Mārupē un tā dzēšanas rezultātā radušo piesārņojumu ir sacelta nepamatoti liela ažiotāža, LNT raidījumā «900 sekundes» sacīja Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs.

Bojārs uzskata, ka ir precīzi jānodefinē piesārņojuma apdraudētā teritorija - tie ir 30 metri uz abām pusēm no novagdrāvjiem Unnes un Vārpu ielās Mārupē.

Viņaprāt, izmaiņām ūdens sastāvā nevajadzētu būt, piesārņojums gruntī neiet, novadgrāvji pilda savas funkcijas.

Piesārņoto novadgrāvju tuvumā esošo māju iedzīvotāji ir informēti par iespējām saņemt dzeramo ūdeni, ir brīdināti par piesārņojumu un tiek aicināti neizmantot novadgrāvjos esošo ūdeni dārzu laistīšanai, stāstīja pašvaldības vadītājs.

Bojārs noliedz Rīgas domes priekšsēdētāja Andra Amerika izteikumus, ka Mārupes pašvaldībai būtu jāuzņemas atbildība par ekoloģisko katastrofu Mārupītē. Uz jautājumu, vai Mārupes novada dome segs videi nodarītos zaudējumus, ko Ameriks pašlaik aprēķinājis ap 100 000 latu apmērā, Bojārs sacīja, ka «pie lielas ažiotāžas var pateikt arī, ka tie ir 500 tūkstoši un miljons. Ažiotāža ir nepamatota.«

«Mārupes novada dome nav vainīga pie šīs situācijas, neviens no darbiniekiem nav vainojams,» sacīja Bojārs un piebilda, ka objekts uzbūvēts atbilstoši visām prasībām.

Viņaprāt, pēc šī negadījuma būtu jāpārvērtē Eiropas fondu līdzekļu sadalījums vides sakārtošanai pašvaldībām.

Jau ziņots, ka Mārupes novada pašvaldības pārstāvji vakar tikās gan ar Vides dienesta speciālistiem, gan specializēto piesārņojuma savākšanas uzņēmumu «Eko osta», lai veiktu situācijas novērtējumu un lemtu par turpmāko rīcību.

«Ūdens paraugus no urbumiem nogādāsim laboratorijās, lai noteiktu piesārņojuma līmeni, pēc kāda laika pārbaudes atkārtosim. Kontrolēsim ūdens kvalitāti šajā vietā un analizēsim, vai piesārņojuma dēļ tā nav pasliktinājusies. Jāņem vērā, ka tas ir bijušais purva rajons, līdz ar to ūdens kvalitāte virsējos slāņos līdz 20 metriem vispār nevar būt īpaši laba, bet situāciju kontrolēsim arī šeit,» uzsvēra Mārupes mērs.

Analīžu rezultāti būs zināmi divu līdz trīs dienu laikā, tāpēc tos, visticamāk, pašvaldība saņems tikai pirmdien, vakar norādīja Bojārs. Līdz tam laikam pašvaldība turpinās apgādāt iedzīvotājus ar dzeramo ūdeni.

Tāpat pašvaldība pēc speciālistu ieteikuma plāno vērsties pie ģeologiem, lai pēc viņu rīcībā esošajām kartēm izpētītu gruntsūdeņu plūsmu, to virzienu, zemes slāņus un iespējamo infiltrāciju.

Jau ziņots, ka sestdienas naktī Mārupē noliktavu un biznesa ēku kompleksā «Baltais vējš» izcēlās ugunsgrēks medicīnisko preču noliktavā, no kurienes liesmas pārmetās uz «Ecolab» noliktavu ar profesionālo sadzīves ķīmiju - mazgāšanas, dezinfekcijas līdzekļiem un medicīnā izmantotām vielām. Ugunsgrēka laikā kaitīgās vielas kopā ar dzēšanā izmantotu ūdeni ieplūdušas lietus kolektorā, pēc tam grāvī, tad Mārupītē un Māras dīķī, iznīcinot dzīvo radību ūdenī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu