Pēc ugunsgrēka Mārupē gaisā konstatēts tolola piesārņojums

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts vides dienesta speciālisti izvērtējuši otrdien ņemtos gaisa paraugus netālu no noliktavas, kurā izcēlās ugunsgrēks. Pārbaudot aptuveni 40 gaistošu vielu un savienojumu klātbūtni, konstatēts, ka pieļaujamo koncentrāciju gaisā pārsniedz tikai viena viela - tolols -, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts vides dienesta Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes Kontroles daļas vadītājs Elmārs Jasinskis.

Paraugi ņemti otrdien aptuveni 20 metru attālumā no ugunsgrēkā nopostītās noliktavas vēja virzienā. Analīžu rezultāti nodoti Veselības inspekcijai izvērtēšanai un atzinuma sniegšanai.

Jasinskis skaidroja, ka nepatīkamais aromāts, kas pēc ekoloģiskās katastrofas bija jūtams gaisā Mārupītes un Māras dīķa apkaimē, veidojies dažādo organisko savienojumu klātbūtnē, kas radušies ugunsgrēka liesmu un dažādu ķīmisku reakciju gaitā. Izgarojot vielas nav sasniegušas pieļaujamo koncentrāciju gaisā, tomēr izveidojušas nepatīkamu smaku kokteili, skaidroja Jasinskis.

VVD saņemti arī pirmo trīs ūdens analīžu rezultāti - divas akas atrodas Kantora ielā, viena - Codes ielā. Speciālisti konstatējuši, ka paraugu ņemšanas brīdī ūdenī piesārņojuma klātbūtne nav atrodama. Tomēr Jasinskis uzsvēra, ka arī šie rezultāti nodoti Veselības inspekcijai izvērtēšanai un atzinuma sniegšanai.

Izvērtējot paraugus, kas ņemti pie Mārupītes ietekas Māras dīķī, pie upītes iztekas no dīķa un pie ietekas Daugavā, secināts, ka jauns piesārņojums dīķī vairs nenonāk, tomēr Māras dīķis akumulējis kaitīgās vielas, un tajā joprojām ir nedaudz paaugstināts piesārņojums. Tomēr tā intensitāte ir vismaz 22 reizes mazāka nekā sākotnējie rādītāji pēc katastrofas.

Jasinskis norādīja, ka nedaudz paaugstināts piesārņojums Māras dīķī kādu laiku tomēr vēl saglabāsies, kamēr tas pats izšķīdīs, vai ūdenstilpne attīrīsies ar Mārupītes ūdeni. Jāņem vērā, ka upes caurtece ir neliela, piebilda speciālists.

Savukārt ar Mārupītes ūdeņiem līdz Daugavai nonākušais piesārņojums ir minimāls, un var teikt, ka uz Daugavas ekosistēmu ietekmi neatstās, sacīja Jasinskis.

Jau ziņots, ka šodien Veselības inspekcijas speciālisti ņem ūdens paraugus Mārupē pie privātmājām, kas atrodas vistuvāk ekoloģiskās katastrofas vietai - aptuveni 400 metru no ugunsgrēka vietas, kur sākotnēji bija piesārņojuma lielākā koncentrācija un kur šis piesārņojums tika nobloķēts, lai apturētu tā turpmāku ieplūšanu Mārupītes ūdeņos. Šo analīžu rezultāti būs zināmi divu līdz trīs dienu laikā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu