Par masalām un masaliņām bērniem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrāna attēls

TV3 raidījums un vecāku apvienība «Māmiņu Klubs» sagatavojis video padomu, kas vecākiem jāzina par masalu un masaliņu infekcijām bērniem. Tā kā Latvijā ir ievests masalu gadījums, bērnu vecākiem ir jābūt modriem.

Pievērsiet uzmanību! Tā kā masalas izplatās pa gaisu, pilienu veidā, vīruss izplatās apkārtējā vidē, sevišķi lielā cilvēku daudzumā, kam ir iesnas, klepus, šķaudīšana utt.

Pirmās saslimšanas pazīmes: Augsta temperatūra (līdz 40,5 °C ), sauss klepus, iesnas, aizlikts deguns, pēc tam parādās izsitumi, vispirms tie parādās uz sejas.

Inkubācijas periods 8-14 dienas (retāk līdz 17 dienām). Pirmie masalu izsitumi rodas uz sejas, aiz ausīm, uz kakla. Sākumā tie ir bālgansārti, nedaudz pacelti, ovāli vai ieapaļi, vēlāk kļūst intensīvi sarkani, neregulāri un vietām saplūst.

1.dienā izsitumi parādās tikai uz sejas un kakla, 2.dienā - uz ķermeņa, 3.-4.dienā - uz rokām un kājām.

Izsitumu parādīšanās secībai ir svarīga diagnostiska nozīme. 3.-4.dienā pēc izsitumu parādīšanās temperatūra normalizējas. Kopumā drudža periods masalu slimniekam parasti ilgst 7-8 dienas. Izsitumi nobālē, vispirms uz sejas, pēc tam uz rokām un kājām, atstājot pigmentētus laukumus, kas izzūd 8-10 dienu laikā.

Pamatā ar masalām slimo bērni vecumā no 2 līdz 5 gadiem un retāk pieaugušie, kas šo slimību nav izslimojuši bērnībā.

Jaundzimušajiem ir imunināte, ko viņi pārņēmuši no mātes, ja tā ir izslimojusi masalas jau agrāk. Šī imunitāte saglabājas pirmos 3 dzīves mēnešus.

Pēc izslimotām masalām parādās noturīga imunitāte pret atkārtotu saslimšanu, tāpēc atkārtota saslimšana ar masalām, bez imūnsistēmas pataloģijām ir ļoti reti iespējama, lai arī tādi gadījumi ir tomēr bijuši.

Vecāki nedrīkst aizmirst par bērna vakcināciju - pote pret masalām, masaliņām, vējbakām un epidēmisko parotītu ir iekļauta valsts imunizācijas kalendārā un pieejama bez maksas. Bērni to saņem 12-15 mēnešu vecumā. Noskaidrojiet pie sava ģimenes ārsta, vai Jūsu bērns to ir saņēmis. Ja, kāda iemesla dēļ nav saņēmis, rekomdējams to veikt, lai nepakļautu riskam savu bērnu saslimt ar šīm slimībām.

Pielikumā lūdzu skatīt «Māmiņu Kluba» videopadomu par masalu, masaliņu un vējbaku infekcijām. Padomus sniedz Doc. llze Grope, bērnu infektoloģe (Bērnu klīniskā universitātes slimnīca), pediatre Dr. Anna Birka un infektologs-epidemiologs Dr. Irina Lucenko, (Latvijas Infektoloģijas centrs)

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu