Dižkareivja R. Bergmaņa pēdējais kaujas uzdevums

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kamēr dižkareivja Raimonda Bergmaņa rekrutētie puiši sviedrējas Afganistānas putekļos, pats galvenais Latvijas armijas rindu papildinātājs drēbju skapī meklē T-krekliņu, šortus un sandales, lai jau pavisam drīz dotos pensijā...

Tomēr vēl atlicis pēdējais svarīgais kaujas uzdevums, kuru ik gadu spēkos dižākais Latvijas kareivis veic Rīgas Zooloģiskajā dārzā – nu jau 11. reizi jānosver varenie Galapagu bruņrupuči. Turpmāk šo darbu veiks civilpersona Raimonds...

Zoodārza «svarīgākais» pasākums.
Ceturtdien, 21. jūlijā, plkst 14.00 atkal uzzināsim, kāds tad ir zoodārza bruņurupucieņu Trīnas un Čelsijas svars.

Arī šoreiz dižkareivim Bergmanim svarīgajā rupuču svēršanas misijā būs palīgs. Un, kā vienmēr – cilvēks, ar kuru viņš (un ne tikai viņš) būtu gatavs kaut izlūkos iet! Šogad, pirmo reizi 10 gadus ilgajā bruņrupuču svēršanas misijas vēsturē, palīgos nav aicināts spēkavīrs, bet gan «spēkasieva» – jaukā un apburošā Jolanta Logina, kuru pelnīti dēvē par Latvijas (un arī Baltijas) stiprāko dāmu. 

Milzu Galapagu bruņurupuču svēršanas pasākums spēkavīra Raimonda Bergmaņa vadībā Rīgas zoodārzā pirmo reizi notika 2001. gadā, kad pats spēkavīrs vēl nebija uzvilcis Latvijas armijas formu un bija viens no Pasaules dižākajiem stipriniekiem, bet jauniņās bruņrupucienes Nr.32 un Nr.14 svēra vien attiecīgi 79 un 55 kilogramus. Pirms diviem gadiem abas rāpulienes beidzot tika pie skanīgiem vārdiem un nu viņas godā par Trīnu un Čelsiju.

Desmit gadu laikā «bruņurupuču svēršanas profesors» Raimonds Bergmanis rāpuļu svēršanā apmācījis teju vai veselu rotu stiprinieku – Viktoru Ščerbatihu, Agri Kazeļņiku, Mārtiņu Poli, Raivi Vidzi, Židrūnu Savicki, Aivaru Visocki u.c. Pie Trīnas un Čelsijas svēršanas savu roku pielicis arī pirmais Latvijas čempions sievu nešanā. Un nu «svarīgo arodu» apgūs Jolanta Logina, kura pat pirms pievēršanās stiprinieku sportam, esot 120 kg cēlusi kā nieku... Nu gan viņa ikdienā uz rokām nēsā meitiņu Melāniju, tāpēc nav šaubu, ka Trīna un Čelsija būs prasmīgās rokās.
Galapagu bruņrupucienes Trīna un Čelsija sasniegušas 18 gadu vecumu un nu būtu velti gaidīt strauju svara pieaugumu, kā tas bija pirms gadiem 5-10. Pērn abas jaunkundzes pat bija nokritušās svarā un svēra attiecīgi 110 (Trīna) un 81 (Čelsija) kilogramus. Bruņrupuči aug visu mūžu, taču, jo vecāki tie kļūst, jo lēnāka kļūst augšana un svars var ievērojami svārstīties, tātad – Trīnes un Čelsijas svēršanas rezultāts vairs nav prognozējams.

Galapagu bruņrupucienes Rīgas Zooloģiskais dārzs 2 un 3 gadu vecas saņēma kā dāvanu no Čikāgas zoodārza 1995. gada decembrī.

Savvaļā Galapagu bruņrupuči sastopami Galapagu salās. No atsevišķas saliņas apdzīvojošajām 15 šo bruņrupuču pasugām 4 jau ir pilnībā iznīcinātas. Kopumā saglabājušies aptuveni 10000–15000 Galapagu bruņurupuču un ir pamats uzskatīt, ka šai sugai draud iznīcība.

Šīs sugas bruņurupuču tēviņi sasniedz 225 kg (rekords – 270 kg) svaru, mātītes – 100–150 kg. Iespējamais mūža ilgums – 150 un vairāk gadu.

Laipni aicināti piedalīties!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu