No lētām pneimokoku vakcīnām bērni var kļūt invalīdi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/REUTERS

Izvēloties pneimokoku vakcīnu tikai pēc cenas, jārēķinās ar infekcijas fatālām komplikācijām vai pat ar bērna invaliditāti, portālu «Apollo» informēja Ilze Grope, Latvijas Bērnu infektologu biedrības prezidente!

20.07.2011. Latvijas Pediatru Asociācija, Latvijas specializēto pediatru biedrība, Latvijas lauku ģimenes ārstu asociācija un Latvijas Bērnu infektologu biedrība nosūtīja vēstuli LR Veselības ministrijas Valsts sekretāram R.Muciņam un Veselības ekonomikas centram, norādot, ka Latvijas bērnu vakcinācijai ir nepieciešams izvēlēties nevis lētāko pneimokoku vakcīnu, bet lietderīgāko (plašākā serotipu un indikāciju spektra pneimokoku vakcīnu), informē Latvijas Bērnu infektologu biedrības prezidente docente Ilze Grope.

Latvijas Pediatru asociācijas prezidents profesors Enoks Biķis uzsver: «Līdz šim lietotā septiņvalentā, kā arī desmitvalentā vakcīna nepasargā bērnus no pēdējā laikā plaši izplatītiem agresīviem pneimokoku serotipiem, piemēram, 19A, kas ir nejūtīgi pret ārstēšanai pieejamām antibiotikām un izraisa smagas saslimšanas. Ir jāpāriet uz plašāka spektra pneimokoku vakcīnu, kas nodrošina bērnu imūno aizsardzību pret pneimonijām, vidusauss iekaisumu un pneimokoku infekcijas fatālām komplikācijām.»

Docente I.Grope min gadījumu, kad šī gada pavasarī Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā tika ievietots 6 gadus vecs bērns no Daugavpils slimnīcas ar diagnozi - strutains meningīts. Bērns ārstēšanā saņēma antibiotikas atbilstoši vadlīnijām, tomēr viņa stāvoklis neuzlabojās. Lai uzzinātu, ka slimību ierosinājis pneimokoks, bija nepieciešamas četras dienas, bet līdz tam, lai uzzinātu, ka ierosinātājs ir nejūtīgs pret pielietotajām antibiotikām vēl pāris dienas, kuru laikā bērna smadzenēs radās neatgriezeniski bojājumi. Šobrīd bērns ir guļošs invalīds bez izredzēm atveseļoties. «Diemžēl Latvijā bērniem izdalītiem pneimokokiem netiek noteikti serotipi, tomēr klīniskā pieredze un teorētiskās zināšanas liek domāt, ka tas visdrīzāk ir bijis 19A serotips,» secina I.Grope.

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Dr.Līga Kozlovska uzskata, ka «izvēloties vakcīnu pret pneimokoku infekciju, galvenokārt prātā jāpatur mūsu bērnu drošība. Kā liecina attīstīto valstu (Lielbritānijas, Norvēģijas, Francijas, Dānijas u.c.) pieredze, pāreja uz plašāka spektra - 13-valento vakcīnu palīdz pasargāt bērnus no daudz lielāka skaita slimību. Paredzētās izmaiņas vakcinācijas kārtībā arī Latvijā ļautu izsargāties no šobrīd klīniski un epidemioloģiski bīstamām slimībām, atslogotu vakcinācijas kalendāru un uzlabotu mūsu bērnu veselību».

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pediatrs - alergologs un Imunizācijas Valsts padomes locekle Sibilla Pālēna saka: «PCV 13 iespējams iekļaut imunizācijas kalendārā jebkurā vakcinācijas laikā, kas ir ļoti svarīgi izvēloties piemērotāko, turpmāk Latvijas bērniem izmantojamo vakcīnu. PCV 13 paredzēta bērnu vakcinācijai līdz piecu gadu vecumam. Tā izmantojama ne tikai zīdaiņu, bet arī bērnu ārpus vakcinācijas kalendāra vakcinācijai. PCV 10 izmantojama bērniem līdz divu gadu vecumam. Pašreiz vairums pasaules valstis (Eiropā vairāk nekā 20 un ASV) jau izmanto PCV 13 - vakcīnu ar visplašāko serotipu spektru. Arī Latvijā nepieciešama PCV 7 vakcīnas nomaiņa uz vakcīnu ar visplašāko serotipu spektru - PCV 13, atbilstoši Valsts imunizācijas padomes lēmumam. Uzskatu, ka Latvijā nedrīkst taupīt naudu uz zīdaiņu un agrīnā vecuma bērnu veselības rēķina. Galvenajam kritērijam veicot bērnu vakcīnu iepirkumu jābūt vakcīnas kvalitātei - efektivitātei un drošībai, nevis vakcīnas cenai.«
Profesors E.Biķis norāda, ka lētākās vakcīnas izvēles gadījumā ārstēšana būs dārgāka nekā vakcīnu cenu starpība, jo lētākās vakcīnas turpmākas pielietošanas gadījumā jārēķinās ar vakcīnā neiekļauto pneimokoku infekcijas pieaugumu, fatālām komplikācijām un pat ar paliekošu bērna invaliditāti.

Tam piekrīt arī Ilze Grope, uzsverot, ka «domājot par bērna veselību un kalkulējot ar cipariem excel tabulā nedrīkst dominēt salts aprēķins». Vakcīnu konkursa cenas nav zināmas, bet jāsaprot, ka tas, kas ir labāks, viennozīmīgi ir dārgāks. Turklāt, ja vakcīnu cenu starpība ir tikai pāris lati, bet viena vakcīna nodrošina plašāku aizsardzības spektru un papildus vēl aizsargā no pneimonijām, tad loģiski būtu lietot to, kas pilnīgāk nodrošina bērnu aizsardzību. Viņa arī uzsver, ka ilgtermiņā lētāka vakcīna, bet ar šaurāku spektru, valstij ir ekonomiski neizdevīgāka: ja rēķinām, ka valsts par viena bērna ārstēšanu samaksā slimnīcai ap 263 Ls, vecākiem jāmaksā slimības pabalsts, bet nopietnākos gadījumos, ar neatgriezeniskām veselības izmaiņām, bērns valstij ir zudis kā potenciāls nodokļu maksātājs.

Kā piemēru minot Lielbritāniju, kur, neraugoties uz to, ka šīs valsts kompānija ražo vakcīnu ar 10 serotipu pārklājumu, tomēr izvēlas pneimokoku vakcīnu ar 13 serotipiem, kas tiek ražota ASV, I.Grope uzsver: «Mums kā ārstiem, cilvēkiem, vecākiem un vecvecākiem, lemjot jautājumus par to, kas nāks par labu Latvijas bērniem, jāatceras, ka lemjam arī par saviem bērniem un mazbērniem. Mēs lemjam par Latvijas nākotni - tiem, kuri vadīs valsti, mācīs, ārstēs, tiem, kuri maksās nodokļus un aprūpēs mūs vecumdienās. Vai mēs savam bērnam izvēlēsimies lētāko medikamentu, vai to, kurš drošāk pasargās mūsu visdārgāko cilvēku no smagas slimības, iespējams, pat invaliditātes vai nāves? Jāatceras, ka arī ārstniecības likumā norādīts - bērnu veselība ir prioritāte! Ja zīdainīti var pasargāt no smagas saslimšanas, tad tas ir jādara obligāti.»

Fakti
- Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati liecina, ka pneimokoka ierosinātas slimības uzskatāmas par vienu no galvenajiem mirstības iemesliem bērniem vecumā līdz 5 gadiem.

- Ik gadu visā pasaulē ar pneimokoku ierosinātām infekcijām saslimst vidēji 10,6 miljoni bērnu, apmēram 800 000 mirst. Tikpat liels nāves gadījumu skaits - apmēram 800 000 tiek reģistrēts pieaugušo vidū. ES vidējais mirstības rādītājs bērniem no pneimokoku izraisītām slimībām ir 7,4%.

- Industrializētās zemēs mirstība no pneimokoku pneimonijas svārstās no 11% - 44%.

- Pneimokoku infekcijas ārstēšanā izmanto antibiotikas, kas doto mikroorganismu nogalina. Tomēr slimību var ierosināt tādi pneimokoku serotipi (paveidi) kuri ir nejūtīgi pret vienu, divām vai pat trīs antibiotiku klasēm (rezistenti). Šobrīd kā galvenie minami 6A un 19A, kuru ierosināto slimību būtisks pieaugums vērojams ASV un Eiropas Savienībā. Jāsaprot, ka šāda rezistenta pneimokoka ierosināta slimība rezultējas smagā slimības gaitā ar sekojošu pacienta nāvi vai invaliditāti.

- Latvijā bērnu saslimstība ar pneimokoku ierosinātām infekcijām netiek mērķtiecīgi uzraudzīta. Tiek ziņoti tikai tie gadījumi, kad no smadzeņu šķidruma (likvora) vai asinīm izsēj pneimokoku. Pneimokoku infekcijas īpatnības bērniem Latvijā nav pētītas.

- Latvijā vakcinācija pret pneimokoku sākta no 2010. gada 1.janvāra.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu