Divās spicēs Mārupītes apkārtnē konstatēta mazgāšanas līdzekļu klātbūtne

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Veicot aptuveni 70 ūdens paraugu analīzes no Mārupītes apkārtnes lokālajām ūdensapgādes sistēmām, SIA «Rīgas ūdens» laboratorijās divos gadījumos konstatēts virsmas aktīvo vielu koncentrācijas paaugstinājums, kas liecina par mazgāšanas līdzekļu klātbūtni.

Uzņēmuma pārstāvis Arturs Mucenieks aģentūrai LETA skaidroja, ka šajos gadījumos tomēr nevar apgalvot, ka piesārņojums avotā un spicē nonācis tieši ķīmiskās avārijas dēļ. Abas piesārņotās akas ir seklas, tikai aptuveni četrus metrus dziļas, un mazgāšanas vai dezinfekcijas līdzekļi tajās varētu būt nonākuši arī kopā ar sadzīves notekūdeņiem.

Aptuveni desmit gadījumos lokālajās ūdensapgādes sistēmās konstatēts organiskais piesārņojums, kas netieši liecina par iespējamo veselībai bīstamu baktēriju klātbūtni dzeramajā ūdenī.

Paraugos veiktajās analīzēs nav konstatēta hlora klātbūtne, kas liecinātu par iespējamo dezinfekcijas līdzekļu klātbūtni dzeramajā ūdenī.

Arī vides skābumu raksturojošie lielumi jeb pH rādītāji bijuši stabili un nav konstatētas ievērojamas izmaiņas, kas varētu liecināt par ūdens piesārņojumu.

Divos paraugos konstatēta samērā liela virsmas aktīvo vielu klātbūtne, kuras satur mazgāšanas līdzekļi. Tomēr koncentrācijas neesot tādas, kas, īstermiņā lietojot šādu ūdeni pārtikā, varētu apdraudēt veselību.

Par analīžu rezultātiem «Rīgas ūdens» ir informējis iedzīvotājus, un turpmākā rīcība būs viņu pašu ziņā. «Mēs esam vērsuši uzmanību uz ūdens kvalitāti, bet nevaram aizliegt to dzert. Esam snieguši bezmaksas padomu un konsultācijas, un tālāk tās ir katra īpašnieka paša rūpes izdarīt secinājumus,» skaidroja Mucenieks.

Veiktās analīzes vēlreiz apliecina, ka iedzīvotājiem daudz lielāku drošību par dzeramā ūdens kvalitāti garantē pieslēgšanās pilsētas centralizētai ūdensapgādes sistēmai, tāpēc «Rīgas ūdens» šiem iedzīvotājiem iesaka pieslēgties pilsētas ūdensvadam.

Mārupītes apkaimē Pārdaugavā joprojām turpina darboties divi dzeramā ūdens brīvkrāni - 5.jūlijā viens ūdens brīvkrāns uzstādīts Kantora ielas un Ojāra Vācieša ielas krustojumā, bet otrs - Codes ielas un Pampāļu ielas krustojumā.

Ūdens paraugu testēšana no Mārupes apkārtnes spicēm bez maksas tiek veikti no 11.jūlija un turpināsies vēl aptuveni divas nedēļas. Mucenieks pastāstīja, ka ūdens paraugu iesniegšanas intensitāte ir samazinājusies un patlaban laboratorijās ik dienu tiek iesniegti 5 - 6 ūdens paraugi. Iepriekš laboratorijās ik dienu saņemti ap 20 paraugiem.

Nākamie ūdens kvalitātes pārbaužu rezultāti varētu būt zināmi pēc nedēļas. Tāpat drīzumā gaidāmi hidroģeologu atzinumi par ķīmiskā piesārņojuma apdraudējumu Mārupītes apkārtnes gruntsūdeņos.

Jau ziņots, ka naktī uz 3.jūliju Mārupē noliktavu un biznesa ēku kompleksā «Baltais vējš» izcēlās ugunsgrēks medicīnas preču noliktavā, no kurienes liesmas pārmetās uz «Ecolab» noliktavu ar profesionālo sadzīves ķīmiju - mazgāšanas, dezinfekcijas līdzekļiem un medicīnā izmantotām vielām. Ugunsgrēka laikā kaitīgās vielas kopā ar dzēšanā izmantoto ūdeni ieplūda lietus ūdeņu kolektorā, pēc tam grāvī, tad Mārupītē un Māras dīķī, iznīcinot dzīvo radību ūdenī un radot bažas, ka ķīmiskais piesārņojums varētu nonākt arī gruntsūdeņos, kurus mājsaimniecības izmanto uzturā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu