Parlamentārā krīze Latvijā satraukusi investorus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Britu finanšu laikraksts «The Financial Times» (FT) brīdina, ka parlamentārā krīze Latvijā rada satraukumu investoros.

«Kad Latvijas toreizējais prezidents Valdis Zatlers maijā ierosināja referendumu par parlamenta atlaišanu, daudzi domāja, ka viņš pastrādājis politisko pašnāvību. Divus mēnešus vēlāk Zatlers ir stabili atgriezies politiskajā spēlē un vadībā ar jaunu partiju,» raksta avīzes komentētājs.

«Taču pašpasludinātā progresīvā reformētāja atgriešanos pavadījuši citi notikumi, kas satrauc investorus,» brīdina laikraksts, norādot uz Zatlera reformu partijas un «Saskaņas centra» līdzīgajiem rezultātiem sabiedrisko domu aptaujās.

«Galvenās bažas investoriem sagādā iespējama pārslēgšanās uz «Saskaņas centru», kas savukārt fokusu pavērstu atpakaļ uz Krieviju, un tur ekonomikas politika pavisam noteikti neatbilst SVF idejām,» laikrakstam norādīja Japānas finanšu kompānijas «Nomura» Eiropas ekonomikas analītiķis Pīters Atards Montalto.

Lai arī kas vadīs jauno valdību, to sagaida grūts darbs, lai realizētu Latvijas plānu 2014.gadā pievienoties eirozonai, brīdina FT.

Pēc Montalto novērtējuma, reālākais nākamās koalīcijas modelis būs Zatlera reformu partija un «Vienotība», kas «būtu investoriem draudzīga».

«Ar šādu koalīciju būtu izdevies mērķis attīrīt [parlamentu] no saistības ar oligarhiem. Šādā koalīcijā būtisku lomu visdrīzāk saglabātu Dombrovskis un politika nemainītos,» prognozē analītiķis.

«Kopumā, neskatoties uz kritiku no iepriekšējām valdībām un to saistību ar oligarhiem, Latvija ir bijusi investoriem draudzīga, uz ES orientēta valsts, realizējot stabilas ekonomikas politikas un fiskālo konsolidāciju,» sacīja Montalto.

Savukārt «Eurasia Group» analītiķis Mudžtaba Rahmans norāda, ka «Zatlera jauno partiju veido daudzi jauni, nepārbaudīti profesionāļi. Kaut arī šeit ir daudz potenciāla, pastāv arī daudz neticības par iespaidu, kādu šī partija atstātu».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu