Advokāts: pret Vaškeviču ir daudz vispārīgu frāžu, bet nekā konkrēta

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētāju savāktajos materiālos pret ilggadējo Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieku, pašreiz no amata atstādināto Finanšu ministrijas (FM) ierēdni Vladimiru Vaškeviču nav nekā konkrēta un viņam izteiktie pārmetumi ir ļoti vispārīgi, uzskata viens no Vaškeviča advokātiem Aloizs Vaznis.

«Viss ir ļoti vispārīgās frāzēs, bet konkrēti tur nekā nav. [..] Mēs pat rakstiski esam lūguši, lai viņi [izmeklētāji] uzdod mums konkrētus jautājumus, par ko ir runa, bet viņi jautājumus uzdot atsakās,» aģentūrai LETA sacīja Vaznis, uzsverot, ka Vaškevičs vēl nav saukts pie kriminālatbildības un savu vainu viņš neatzīst.

Lūgts komentēt izskanējušo informāciju, ka Vaškevičs ar kukuļu palīdzību varētu būt centies apturēt reformas VID un atbrīvoties no sev nevēlamām personām dienestā, advokāts apgalvoja, ka īstenībā viss esot bijis gluži pretēji, proti, VID vēlējies atbrīvoties no daudz kā vērtīga, ko Vaškevičs savulaik dienestā iedibinājis, piemēram, no viņa radītā «aparāta cīņai pret kontrabandu» u.tml.

«Man liekas, ka tās vispārīgās frāzes izklausās pēc tāda murga. Tas viss skan apmēram tā, ka Vaškevičs ir devis kukuli, lai VID pārtrauc darboties un lai netiek vairāk veikta cīņa pret kontrabandu, un lai netiek ņemti nodokļi no cilvēkiem. Tā apmēram tas izklausās - drusku naivi,» aģentūra LETA pauda Vaznis.

«Man liekas, ka viņi par augstu novērtē Vaškeviča spējas,» piebilda advokāts.

Lūgts apstiprināt, vai prokuratūrai nodotā kriminālprocesa materiālos figurē konkrētu personu vārdi un uzņēmumu nosaukumi, Vaznis norādīja, ka aizstāvībai lietas materiālu nemaz neesot, savukārt lēmumā par Vaškeviča atzīšanu par aizdomās turēto nekādi konkrēti vārdi un nosaukumi nefigurējot.

Kā ziņots, KNAB ir nosūtījis Ģenerālprokuratūrai šā gada janvārī sāktā kriminālprocesa materiālus, rosinot Vaškeviču saukt pie kriminālatbildības par kukuļdošanu, ja to izdarījusi valsts amatpersona.

Kā aģentūru LETA informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs, KNAB FM amatpersonu rosina saukt pie kriminālatbildība par kukuļdošanu VID amatpersonai, lai tā, pildot savus amata pienākumus, rīkotos kukuļdevēja interesēs un veiktu prettiesiskas darbības muitas administrēšanas jomā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka no 2010.gada decembra līdz 2011.gada janvārim minētā FM amatpersona vairākkārt nodevusi kukuļus kopumā 52 880 eiro (37 120 latu) un 5600 latu apmērā VID amatpersonai.

Kukulis ticis dots ar mērķi, lai VID amatpersona kukuļdevēja un viņa pārstāvētās personas interesēs ietekmētu VID lietvedībā esošās pārbaudes lietas izskatīšanas procesu, tās rezultātā nodrošinātu tām labvēlīgu lēmumu pieņemšanu un nekonstatētu pārkāpumus konkrēta uzņēmuma darbībā, kā arī VID struktūrvienības neveiktu pārbaudes attiecībā uz konkrētām personām un uzņēmumiem, kuru intereses pārstāv kukuļdevējs.

Tāpat izmeklēšanas materiāli liecina, ka VID amatpersonai šie kukuļi doti arī par citām darbībām - lai tā pienācīgi neveiktu amata pienākumus kontrabandas apkarošanā, muitas administrēšanas jomā un nodokļu nomaksas kontrolē.

LETA jau ziņoja, ka naktī uz šā gada 1.februāri KNAB veica kratīšanu Vaškeviča kabinetā, kur tika izņemti atsevišķi dokumenti, kā arī viņa darba dators. Sākotnēji Vaškevičam kā drošības līdzeklis šajā kriminālprocesā tika piemērots apcietinājums, kas vēlāk tika grozīts pret citiem drošības līdzekļiem, un pēc drošības naudas samaksāšanas Vaškeviču no apcietinājuma atbrīvoja.

Uzreiz pēc atbrīvošanas no apcietinājuma intervijā interneta portālam «kriminal.lv» Vaškevičs atzina, ka nav vainojams viņam uzrādītajās apsūdzībās, tāpēc viņš kā cilvēks, kurš labi pārzinot operatīvo darbību un izmeklēšanas procesu, palīdzēs šīs lietas izmeklētājiem noskaidrot patiesību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu