Ekspertiem atšķirīgi viedokļi par masveida grautiņu iespējamību Latvijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Diezgan skaidrs, ka pilsētu nemieri kļūst par regulāru un sagaidāmu parādību, tā komentējot Lielbritānijā notiekošos grautiņus, sacīja sociālantropologs Roberts Ķīlis.

Laikrakstā «Diena» viņš norāda, ka šādas aktivitātes sakņojas ilgāka laika sociālekonomiskā neapmierinātībā.

«Arī Latvijā jāskatās sociālās neapmierinātības rādītāji un jānovērš iespēja, ka kaut kas tāds varētu notikt. Es valdības vietā izveidotu speciālu grupu ar uzdevumu izvērtēt, ko darīt šādā situācijā un kas ir tās lietas, kuras Latvijā varētu novest līdz šādai situācijai. Grupai vajadzētu saprast, kādi preventīvie pasākumi ir veicami,» norādīja Ķīlis.

Savukārt Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis norāda, ka šādas lietas var būt. «Ja uztveram šādus grautiņus kā noziegumu, nozieguma pamatā vienmēr ir kādi sociālekonomiskie aspekti. Arī Latvijā ir šādas problēmas, tāpēc jārēķinās, ka tas var notikt. 13.janvāris mums bija mācība, jo līdz šim uzskatījām, ka Latvijā nekas tāds nevar būt,» sacīja Ķuzis.

Cits viedoklis ir sociālantropoloģei Aivitai Putniņai, viņa norāda, ka tā ir specifiska britu situācija, jo Londonā grautiņi ir periodiski atkārtojušies. Tie lielākoties ir jauni vīrieši, kuriem skolā neveicas un neinteresē mācības. Latvijai ar to diez vai ir sakars, uzskata Putniņa.

Arī sociālantropologs Klāvs Sedlenieks uzskata, ka mums nav ko uztraukties.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu