Laikraksts: grautiņu dalībnieki ir liberālās politikas un pabalstu produkts

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Anglijas sabiedrībai nav jābrīnās, kur rodas cilvēki, kas piedalās šokējošajos grautiņos, - nomācoša patiesība ir fakts, ka britu sabiedrības dibenplānā ir slānis, kuru veido jauni cilvēki bez jebkādām prasmēm, izglītības un vērtību sistēmas. Šāda slāņa rašanos ir stimulējusi ilggadējā liberālā attieksme, kas bieži par upuri ir uzskatījusi noziedznieku, nevis cietušo, norāda britu laikraksts «Daily Mail».

Lielākajai daļai grautiņu dalībnieku šīs nedēļas vakara «izklaides» sagādāja prieku, tās padarīja dzīvi interesantu un piespieda citus cilvēkus viņus pamanīt, reizē dodot iespēju parādīt policijai un «bagātajiem», ka viņi var darīt, ko grib.

Avīze raksta, ka vairums grautiņu dalībnieku savas dienas pavada, vienkārši slaistoties, tāpēc šāda izklaide viņiem ir ļoti tīkama. Lielākajai daļai šo jauniešu nav ne darba, ne skolas. Viņu ģimenēs visbiežāk tēvs ir bez darba vai ģimeni vispār ir pametis. Šie jaunie cilvēki bieži ir analfabēti, viņiem piemīt tikai zināmas prasmes saskarē ar datorspēlēm un citām elektroniskajām ierīcēm.

Šie jaunieši bieži atgādina savvaļas zvērus, uzsver laikraksts. Viņiem nepiemīt ne kripata disciplīnas vai sirdsapziņas, kas atšķir labo no ļaunā, tāpēc viņi jau pamatā ir «darbā nepieņemamo» kategorijā. Viņi reaģē tikai uz instinktīviem impulsiem - ēst un dzert, nodarboties ar seksu, sagrābt vai iznīcināt citiem piederošu īpašumu, tiklīdz tas ir iespējams.

Bijušais Londonas policijas priekšnieks pirms dažiem gadiem šos jauniešus nosauca par «mežonīgiem savvaļas bērniem». Viņi vienkārši eksistē, viņi nedzīvo «dzīvi» šī vārda vairākuma izpratnē, uzsver «Daily Mail».

Nevienam nenāk ne prātā sagaidīt, ka šie cilvēki varētu būt kaut kam lojāli, vismazāk jau Lielbritānijai vai savai kopienai. Viņi neskatās karaliskās kāzas, viņi ne tikai nezina britu vēsturi, viņiem nerūp pat valsts tagadne, raksta avīze. Šie jaunieši dzīvo videospēlēs un ielu cīņās, neregulārā narkotiku lietošanā un noziegumos, kas parasti ir sīki, bet reizēm arī ļoti smagi. Šiem cilvēkiem nenāk ne prātā strādāt no deviņiem līdz pieciem, apprecēties un veidot ģimeni, iemācīties normāli lasīt.

Līdzīgs zemākais slānis ir eksistējis daudzos laikmetos, piemēram, tā pārstāvju regulārā vardarbība 19.gadsimta sākumā tā nobiedēja britu sabiedrību, ka tika ieviesti drakoniski soda mēri, kuru vidū dominēja nāvessods un transportēšana uz kolonijām. Pašreizējā šī slāņa paaudze ne ar ko nav labāka par priekštečiem, tomēr mūsdienu labklājības valsts viņus pasargā no bada un sniedz minimāli nepieciešamo. Turklāt ievērojami mīkstinājušās soda sankcijas par dažādiem pārkāpumiem.

Kad nesen varas iestādes aicināja darba devējus pieņemt darbā vairāk britu un mazāk imigrantu, tās drīzāk tika izsmietas. Katrs uzņēmums labi saprot, ka, piemēram, austrumeiropieši visupirms patiešām uz darbu atnāks, viņi strādās labāk un būs labāk izglītoti par saviem britu «kolēģiem».

Laikraksts nepiekrīt viedoklim, ka šis slānis ir naidīgs pret sabiedrību, jo pret to slikti izturas. Patiesībā šiem cilvēkiem ir fantastiski grūti palīdzēt, jo tas nav iespējams bez piespiešanas, savukārt to modernā sabiedrība uzskata par nepieņemamu. Šie jaunieši ir tādi, kādi viņi ir, jo neviens viņus nepiespiež būs citādiem, uzsver avīze.

Nolaidības vai noziedzīgas rīcības galvenais iemesls bieži ir efektīvu soda sankciju neesamība. Jau no mazotnes šie jaunieši redz, ka viņi var darīt pāri citiem skolēniem, rupji apsaukāt garāmgājējus, urinēt uz ielas, izsviest atkritumus pa auto logu, ieslēgt auto radio nenormālā skaļumā, riskējot tikai ar ļoti nelielu iespēju, ka tiks sodīti. Mūsdienās ikviens, kurš mēģinās aizrādīt kādam bērnam par kādu līdzīgu rīcību, saņems pretī rupjību vilni vai pat pakļaus sevi vardarbības riskam.

Laikraksts uzskata, ka pie šādas situācijas ir vainojama arī tradicionālā priekšstata par ģimeni iziršana, bērniem augot bez tēva ģimenēs, kurās pat kopīga maltīte ir retums. Tāpat arī pabalstu sistēma ir nodarījusi sabiedrībai lāča pakalpojumu, jo tā ir pieradinājusi cilvēkus kaut ko saņemt, pretī nedodot neko.

Arī tieslietu sistēmā uzsvars uz ļaundara tiesību ievērošanu ir gadu gadiem bijis jūtamāks par upura aizstāvēšanu. Rezultātā policisti tiek vainoti dažādu nodarījumu ignorēšanā vai pat par nostāšanos «slikto puišu» pusē, jo bieži pats likums nostājas tieši ļaundaru pusē. Piemēram, policija bieži arestē namu īpašniekus par «neproporcionālu rīcību», aizsargājot sevi un savu īpašumu pret iebrucējiem. Noziedznieki ir apķērīgi cilvēki - viņi ātri saprot, ka no policijas diez ko nav jābaidās.

Daudzas lietas sākas ar skolu, kur ir kļuvis gandrīz neiespējami īstenot jebkādas sankcijas par nepiedienīgu uzvedību. Vecāki nereti piedraud ar «atbilstošiem soļiem» skolotājam pat tad, ja viņš ieliek sliktu atzīmi skolēnam par mājasdarba neizpildīšanu.

Jāņem vērā, ka skolotājiem tradicionāli ir piederējušas tiesības regulēt skolnieka uzvedību. Ja skolotājam tiek atņemta vara, daudzi no viņiem nespēj panākt pret sevi cieņu, kur nu vēl kontrolēt notiekošo, raksta avīze.

Daudzi skolnieki pildīja uzdoto tikai tāpēc, ka baidījās no soda. Savukārt vecāki akceptēja skolotāju autoritāti. Tagad bieži vienīgais sods, ko skolotājs spēj piespriest, ir kaut kādi bezjēdzīgi krustiņi skolas žurnālā, norāda laikraksts.

Līdz ar to šie bērni no mazotnes pierod nesodīti lamāties sabiedrībā, un beigu beigās viņi vispār vairs neprot ar atbilstošu cieņu komunicēt ar augstāk stāvošiem, turklāt netiek par to sodīti. Pēc nesodīta pāridarījuma cilvēka cieņai pāridarījums īpašumam un personai seko tīri dabiski, norāda laikraksts.

Tādējādi britu sabiedrība ir ieguvusi lielu, amorālu, brutalizētu jaunu cilvēku subkultūru, kuras pārstāvjiem nav izglītības, jo viņi to nevēlas, un prasmju, kas dotu viņiem iespēju tikt pieņemtiem darbā. Viņi ir pārāk slinki, lai strādātu par viesmīļiem vai darītu citu melno darbu, tāpēc šīs darba vietas ātri aizņem imigranti.

Šiem cilvēkiem nav vērtību sistēmas, kas viņiem neļautu uzvesties antisociāli vai pat krimināli, jo ir pavisam maza iespēja, ka viņi par to tiks sodīti. Viņiem nav atbildības sajūtas ne par savu, ne citu cilvēku rīcību.

Šo jauniešu radītājs ir kultūra, kas dod tik daudz, neko neprasot pretī, beigu beigās izraisot situāciju, kad šiem cilvēkiem būtībā ir jāmācās kļūt par cilvēkiem. Šis slānis sabiedrībai nedod pilnīgi neko, tikai tērē nodokļu maksātāju miljardus, raksta «Daily Mail».

Liberāļi uzskata, ka šie jaunieši ir upuri, jo sabiedrībai nav izdevies sniegt viņiem iespējas attīstīt savu potenciālu. Citi teiks, ka vainojama ir tieši sistēma, kas liedz šim slānim nepieciešamību ievērot jebkādu disciplīnu.

Laikraksts uzskata, ka šim sabiedrības slānim palīdzēt var tikai izglītība, kuru kopīgā darbā sniegt var drosmīgi politiķi, tiesneši, policisti un skolotāji.

Kamēr valsts nestimulēs sabiedrību ievērot pieklājības normas un neieviesīs sodus par šobrīd tik pastāvīgi vērojamām dzīvnieciskuma izpausmēm, Lielbritānijā nekad netrūks nemiernieku un izlaupītāju, secina «Daily Mail».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu