Krievu «nāves tirgoņa» advokāts: Buts ieročus nekad nav pārdevis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Bijušais PSRS gaisa spēku virsnieks Viktors Buts, kas ASV ir apsūdzēts par nelegālu ieroču tirdzniecību visā pasaulē, nekad nav pārdevis ieročus un viņam nav nekādas saistības ar ieroču tirdzniecību, trešdien paziņoja Buta advokāts.

«Pārdot? Nekad. Viņš nekad nepārdeva, viņš nav bijis starpnieks,» pirmstiesas noklausīšanās laikā Ņujorkas federālajā tiesā sacīja Buta advokāts Alberts Dajans.

Šis apgalvojums manāmi pārsteidza tiesnesi Širu Šendlinu, kas vadīs Buta tiesas prāvu apsūdzībās par mēģinājumu pārdot lielu ieroču partiju, tostarp vairākus simtus raķešu «zeme-gaiss», Kolumbijas komunistisko teroristu grupējumam FARC.

Kad tiesnese jautāja, vai advokāts uzstāj, ka Buts nav ieroču tirgotājs, Dajans atbildēja apstiprinoši, aprakstot sev blakus sēdošo klientu kā «preču pārvadātāju».

Buts, kas noliedzis savu vainu izvirzītajās apsūdzībās, tiek uzskatīts par vienu no pasaules bagātākajiem privātajiem ieroču tirgotājiem, kas pārvaldījis agrāko padomju gaisa spēku floti, kas atbalstījusi bruņotus konfliktus Āfrikā.

Trešdienas pirmstiesas noklausīšanās laikā tiesnese Šendlina sāka izvērtēšanas procesu, lai noteiktu, kuras Buta raibās pagātnes detaļas var tikt pieņemtas par pierādījumiem gaidāmajā tiesā.

Viņa sacīja, ka noteiktas epizodes viņam piedēvētajās ieroču piegādēs Āfrikas valstīm, piemēram, Angolai, varētu tikt izmatotas, lai pierādītu apsūdzētā darījumus. Apsūdzības puses pārstāvjiem atļauts arī izmantot faktu, ka Apvienoto Nāciju Organizācija Butu ir iekļāvusi to cilvēku sarakstā, kam aizliegta starptautiskā ceļošana.

Tomēr dažas detaļas, ko tiesnese uzskata par negodīgu veidu, kā zvērinātajiem radīt aizspriedumus par Butu, būs aizliegts izmantot, tostarp minējumus par ieroču piegādēm Lībijai un Ruandai.

Buts tika arestēts Taizemē 2008.gada martā un pēc ilgas tiesvedības tika izdots ASV pagājušā gada novembrī. Buts tiek turēts Manhetenas aizturēšanas kompleksa stingra režīma spārnā.

Savas slavas dēļ viņš ir izpelnījies iesauku Nāves tirgonis, un viņa dzīve kļuvusi par iedvesmas avotu Nikolasa Keidža tēlotajam ieroču tirgonim filmā «Kara kungs» («Lord of War»).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu