Sievietes no depresijas cieš divreiz biežāk nekā vīrieši

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Pēdējās desmitgadēs ievērojami pieaugusi depresijas izplatība pusmūža sieviešu vidū, kas saistīts ar darba pienākumu un ģimenes rūpju apvienošanu, liecina Eiropā veikta apjomīga pētījuma rezultāti.

Sievietes no depresijas cieš divarpus reizes biežāk nekā vīrieši, un vairums saslimšanas gadījumu notiek reproduktīvajā vecumā no 16 līdz 42 gadiem.

Kopš 20.gadsimta septiņdesmitajiem gadiem depresijas izplatība sieviešu vidū divkāršojusies, kas saistīts ar pienākumu nastu, rūpējoties par bērniem un ģimeni un vienlaikus strādājot algotu darbu, norāda eksperti.

Depresijas izplatība pēdējo 40 gadu laikā pieaugusi gan sieviešu, gan vīriešu vidū, pirmajiem simptomiem izpaužoties vidēji 19 gadu vecumā, salīdzinot ar 26 gadu vecumu pirms 40 gadiem.
Ģimenes rūpju un profesionālās karjeras uzturēšanas radītā milzīgā pienākumu nasta nozīmē, ka vecumā no 25 līdz 40 gadiem no depresijas cieš trīs līdz četras reizes vairāk sieviešu nekā vīriešu.

Garīgās saslimšanas var piemeklēt gan vīriešus, gan sievietes, bet dažas problēmas vienu dzimumu ietekmē vairāk nekā otru, skaidroja viens no pētījuma autoriem Drēzdenes Tehnoloģiju universitātes profesors Hanss Ulrihs Vithens.

«Laulība samazina depresijas risku vīriešiem, bet sievietēm palielina. Sieviešu vidū ir neticami augsts depresijas epizožu risks laikā, kad viņām dzimst mazuļi, kad viņas audzina mazuļus, kad viņām jātiek galā ar darba un ģimenes divkāršajiem pienākumiem,» sacīja Vithens.

Eiropas Neiropsihofarmācijas žurnālā publicētajā pētījumā, kurā apskatīta situācija 30 Eiropas valstīs, secināts, ka šajās valstīs no kāda garīga traucējuma cieš 164,8 miljoni cilvēku jeb 38,2% no populācijas.

Pētījumā iekļauti visi izplatītākie garīgās veselības traucējumi, tostarp depresija, maniakālā depresija, trauksme, bezmiegs, atkarība un šizofrēnija.

Visizplatītākie traucējumi ir trauksme, kas skar 14% ES populācijas, bezmiegs (7%) un smaga depresija (6,9%).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu