Venēcijas kinofestivāla «Zelta lauvu» saņem Aleksandra Sokurova filma

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Venēcijas kinofestivāla galveno balvu «Zelta lauva» saņēmis krievu kinorežisors Aleksandrs Sokurovs par Gētes lugas «Fausts» ekranizāciju.

Groteskā filma par cilvēku, kurš pārdot savu dvēseli nelabajam, ir pēdējā daļa Sokurova tetraloģijā par varu. Iepriekšējās trīs kinolentes kinolentes stāsta par Ādolfu Hitleru, Vladimiru Ļeņinu un imperatoru Hirohito.

«Ir filmas, kas tev liek sapņot, kas liek raudāt, smieties un domāt, bet ir filmas, ka uz visiem laikiem izmaina tavu dzīvi. Šī ir viena no tādām filmām,» sacīja žūrijas vadītājs Darens Aronofskis, norādot, ka žūrijas lēmums par «Zelta lauvas» laureātu bijis vienbalsīgs.

Sanktpēterburgā dzīvojošais režisors sacīja, ka «neparastu filmu uzņemšana šajā laika ir ļoti sarežģīta».

Sokurovs ir tikai otrais krievu režisors, kas ticis apbalvos ar «Zelta lauvu». Pirmo reizi statuju 2003.gadā saņēma Andrejs Zvjagincevs par filmu «Atgriešanās».

«Sudraba lauvu» par labāko režisora darbu saņēma ķīniešu filmu veidotājs Cai Šandzjuņs par viņa atriebības stāstu «People Mountain People Sea». Filma Ķīnā cietusi no cenzūras, jo tajā atainoti skarbie apstākļi Ķīnas ogļraktuvēs.
Kā jau gaidīts, Vācijā dzimušais īru aktieris Maikls Fasbenders atzīts par labāko aktieri, tēlojot seksa atkarīgu uzņēmēju britu režisora Stīvena Makvīna filmā «Shame».

Uzlecošā zvaigzne Fasbenders, kurš slavu iemantojis ar lomām filmās «Inglorious Basterds» un «Hunger», šogad festivālā piedalījās vēl vienā konkursa filmā, Deivida Kronenberga «A Dangerous Method», kurā viņš tēloja psihoanalītiķi Karlu Gustavu Jungu.

Labākās aktrises gods ticis honkongietei Dīnijai Ipai par padzīvojušas apkopējas lomu aizkustinošajā filmā «A Simple Life».

Par favorītēm uzskatītās filmas - Romāna Poļanska «Carnage», Džordža Klūnija «The Ides of March» un Tomasa Alfredsona «Tinker, Taylor, Soldier, Spy» - devās mājās tukšām rokām.

Šā gada Venēcijas kinofestivāla konkursā par balvām sacentās 23 filmas.

68.Venēcijas kinofestivāla laureātu saraksts:

  • «Zelta lauva» par labāko filmu - «Faust», Aleksandrs Sokurovs (Krievija),
  • «Sudraba lauva» par labāko režisora darbu - Kai Šandzjuņs, «People Mountain, People Sea» (Ķīna/Honkonga),
  • Īpašā žūrijas balva - «Terraferma», Emanuele Krialeze (Itālija/Francija);
  • Labākais aktieris - Maikls Fasbenders, «Shame» (režisors Stīvs Makvins, Lielbritānija),
  • Labākā aktrise - Dīnija Ipa, «Taojie» («A Simple Life»), (režisore Anna Hui, Ķīna/Honkonga),
  • Labākais operatora darbs - Robijs Raiens, «Wuthering Heights» («Kalnu aukas») (režisore Andrea Arnolda, Lielbritānija),
  • Labākais scenārijs - Jorgs Lantims un Eftimis Filipu, «Alpeis» («Alps») (režisors Jorgs Lantims, Grieķija),
  • Marčello Mastrojāni balva labākajam jaunajam aktierim vai aktrisei - Sota Somentani un Fumi Nikaido japāņu režisora Siona Sono filmā «Himizu».
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu