Stress satiksmes sastrēgumā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tādi faktori kā liels satiksmes sastrēgums un iespēja nokavēt tikšanos konkrētā satiksmes sastrēguma dēļ var izraisīt asinsspiediena paaugstināšanos un virkni citus nopientus veselības draudus.

Britu zinātnieki ir veikuši pētījumus, kuru rezultāti liecina, ka, braucot satiksmes sastrēgumos, rodas slēptais stress, kas var negatīvi ietekmēt autovadītāja fizisko un garīgo veselības stāvokli*.

«Braukšana satiksmes sastrēgumos nozīmē braukšanu apgrūtinošos apstākļos, kad nepieciešama papildus uzmanība un piesardzība,» norāda «Renault» Braukšanas skolas direktors.

No otras puses, Kanādas zinātnieku veikto pētījumu rezultāti liecina, ka autovadītāji izjūt lielāku stresu, braucot uz darbu, ja nav jāstāv satiksmes sastrēgumos, kad nepieciešama papildu uzmanība, jo tad ir laiks apdomāt ar darbu saistītas problēmas, kas nereti ir vēl uztraucošākas kā automašīnas vadīšana**.

«Mēs varam iemācīties efektīvi tikt galā ar stresu, iemācoties braukt atbildīgi un paredzot notikumus uz ceļa. Papildus tam vajadzētu iemācīties vienmēr braukt viegli, netraucējot citiem ceļa dalībniekiem darīt to pašu,» iesaka «Renault» Braukšanas skolas instruktori. «Lai izvairītos no stresainām situācijām, vienmēr vajadzētu pārliecināties par drošību, mainot braukšanas joslu vai izpildot apdzīšanas manevru.»

Stress var negatīvi ietekmēt braukšanu, tāpēc, ja jūtaties satraukts, ir jāapsver doma pielietot dažādas relaksējošas tehnikas. Stāvot sastrēgumos ir vērts izmēģināt dziļas ieelpas, atbrīvojot diafragmu. Gaiss jāieelpo caur degunu, bet jāizelpo caur muti, aizskaitot līdz četri vienas ieelpas laikā. Šādi jāatkārto aptuveni 20 līdz 30 reizes.

«Braukšanas laikā būtu jāpārliecinās, ka apkārt ir pēc iespējas mazāk lietu, kas jūs kaitina vai novērš uzmanību. Tieši tāpēc labāk ir klausīties relaksējošu mūziku, nevis skaļu mūziku,» uzsver «Renault» Braukšanas skolas instruktori.

Stresa līmeni var samazināt arī ar sejas muskuļu relaksāciju un vienkāršām roku kustībām, piemēram, saspiežot un atlaižot stūri.

«Renault» Braukšanas skolas instruktori iesaka, kā braukt satiksmes sastrēgumos:

  • saglabājiet distanci ar priekšā esošo automašīnu vismaz 1,5 metrus; 
  • braukšanas ātrumam vajadzētu būt piemērotam ceļa apstākļiem un tādam, lai nepieciešamības gadījumā iespējams brīvi veikt manevrus;
  • neapdzeniet automašīnas pa labo pusi;
  • netraucējiet atgriezties savā joslā automašīnām, kas apdzen jūs pa kreiso pusi;
  • neatstājiet savu automašīnu, lai pārbaudītu, cik garš ir satksmes sastrēgums;
  • ja jūs apstājaties uz ilgāku laiku par minūti, ieteicams izslēgt dzinēju;
  • ja jūs sistemātiski virzāties uz priekšu, kaut vai par dažiem metriem, dzinēja ieslēgšana un izslēgšana neattaisnojas.

* Avots: yorkshirepost.co.uk
** Avots: drivers.com

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu