Ulmanis: Šķēle un Šlesers ir Latvijas izcilākie politiķi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Eksprezidents un 10.Saeimas deputāts Guntis Ulmanis (PLL) uzskata, ka bijušais Tautas partijas (TP) līderis Andris Šķēle un partijas LPP/LC priekšsēdētājs Ainārs Šlesers ir Latvijas izcilākie politiķi, taču atsevišķas viņu darbības var saistīt ar mantkārību.

Intervijā aģentūrai LETA Ulmanis sacīja, ka vairākkārt esot uzsvēris, ka nevar apvienot lielo biznesu ar lielo politiku. Nav izslēgts, ka politiķis var darboties «savā veikaliņā» vai audzēt ekoloģiskus produktus. Taču cilvēki, kuri ieņem augstākos politiskos amatus, nevar tajā pašā laikā milzīgos apjomos risināt biznesa problēmas savās interesēs.

Gan Šķēle, gan Šlesers apvienoja divas īpašības - viņi bija reizē gan Latvijas izcilākie politiķi, gan cilvēki, kuri bija saistīti ar lielo biznesu.

Pēc atgādinājuma, ka arī kustība «Par labu Latviju» (PLL), no kuras Ulmanis 2010.gadā tika ievēlēts Saeimā, bija saistīta ar lielo biznesu, viņš sacīja, ka var teikt, ka tā gan bija, gan nebija ar to saistīta. Eksprezidentam likās, ka politiku un biznesu šajā apvienībā bija iespējams «reljefi un kardināli» sadalīt, taču problēmas radīja Tautas partijas un LPP/LC lielās ambīcijas un savstarpējā neuzticība.

Lai gan viņš jau no paša sākuma redzēja, ka PLL veido lielais bizness, taču «bija ieceres, ka prāts, loģika un politikas teorija ņems virsroku, bet diemžēl, kā ir tā ir... Es noticēju, bet sabiedrība nenoticēja. Un sabiedrība nenoticēji daļēji arī man,» atzina Saeimas deputāts.

11.Saeimas vēlēšanas pierādīja, ka maldīgi ir bijuši TP un LPP/LC uzskati, ka, 10.Saeimas vēlēšanās kandidējot atsevišķi, politiskie spēki būtu dabūjuši lielāku atbalstu. «Kandidējot atsevišķi viņi vispār nebūtu neko dabūjuši»,» akcentēja Ulmanis.

Komentējot LPP/LC sakāvi 11.Saeimas vēlēšanās, eksprezidents norādīja, ka viņu neveiksmes cēlonis meklējams minētā principa neievērošanā - nevar apvienot lielo biznesu ar lielo politiku.

Ja LPP/LC kā viena no lielākajām Latvijas politiskajām partijām grib turpināt darboties, tai saskaņā arī ar politikas teoriju ir jānomaina vadība. «Vai viņi kongresā teiks «mums ir viens Dievs un viens līderis un mēs mirstam ar viņu kopā» jeb arī «mēs ejam tālāk un veidojam jaunus principus, uzskatus, jaunu seju, attieksmi»,» par partijas biedriem priekšā stāvošo izvēli sacīja Ulmanis.

Kā ziņots, Šķēle un Šlesers noliedz, ka būtu zinājuši par Jūrmalas mēra vēlēšanu krimināllietā notiesāto mēģinājumu 2005.gadā piekukuļot Jūrmalas domes deputātu Ilmāru Ančānu («Mūsu zeme»), lai viņš pašvaldības mēra vēlēšanās balsotu par Juri Hlevicki (LPP).

LTV pirms vairākiem gadiem publiskotajās sarunās, kurās tika apspriestas Jūrmalas mēra vēlēšanas, piedalījās ne tikai lietā apsūdzētie bijušo automašīnu BMW tirgotājs Germans Milušs, Gvido Harijs Volbrugs, partijas «Jaunais Centrs» deputāts kandidāta Leonīds Lasmanis un Hlevickis, bet arī Šķēle, Šlesers, uzņēmējs Valērijs Barjers un vairākas citas personas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu