Atklāta festivāla «Bildes 2011» izstāde «Mandalas»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Bildes 2011» publicitātes foto/LETA

Tirdzniecības centrā Spice Home atklāta mūzikas un mākslas festivāla «BILDES» izstāde «Mandalas».

Mandala ir īpašs sakrālās mākslas veids, kura kompozīcija kārtojās ap centru. Mandala ir cirkulāra ģeometriska vai simboliski tēlaina kompozīcija, kas attēlo garīgo, kosmisko vai psihisko kārtību. Tas ir kā mēģinājums apvienot augstāko realitāti – garīgo veselumu. Mandalas var zīmēt, lai pamodinātu personības iekšējo spēku un mērķtiecību. Tai ir arī integrācijas un transformācijas loma.

Mandalas ir daudzām tautām, tikai ne vienmēr tās sauc par mandalām. Dažkārt tās sauc par rozetēm, apļiem, saules zīmēm utt. Mandalas indiešu valodā sanskritā – maģiskais aplis, sakrālais aplis, centrs, dažreiz – «tas, kas apkārt.« 

Mandalas var zīmēt, veidot un radīt ikviens, kam vien ir vēlēšanās ieklausīties sevī un izjust to, kā roka bez domāšanas velk līniju pēc līnijas, izvēlas krāsu pēc krāsas, un šķiet neticami, ka izveidojusies mandala, kas ir īpašā - Jūsējā. 

Izstāde «Mandalas» tapusi mūzikas un mākslas festivāla „BILDES 2011” vasaras nometnē viesu namā «Nītaures dzirnavas». Nometnes dalībnieki meklēja savu stilu, krāsas un simbolus, lai paustu savu vēstījumu vai vēlējumu mandalās.

IZSTĀDES DALĪBNIEKI: mūziķi – Sandra Bula – Ziemele, Uldis Altens, Jana Čakste, Inese Darkeviča, Igeta Gaiķe un bērnu popgrupa Tev un man, Andrejs Grimms, Marts Kristiāns Kalniņš, Ilze Kalve, Uldis Kākulis, Aldans Milzarājs, Guntars Mucenieks, Imanta Priekule, Valts Pūce, Olga Rajecka, Uldis Timoško, Jānis Vanadziņš, Āris Ziemelis, mākslinieki – Ināra Garklāva, Ingrīda Indāne, Marta Krasta, Inguna Krolle - Irbe, Sigits Kreivaitis, Inese Mailīte, Christopher Metcalfe, Linda Stepēna, Guntars Ošenieks, Jānis Straupe, Arvīds Plokšta, Valdis Štrāls, Laima Vanadziņa, Dace Visnola, Tija Vīksna, Ēra Zalcmane, topošās mākslinieces – Jolanta Kalniņa, Agija Kalve un Haidija Roze Ošeniece, fotogrāfs – Valts Kleins, aktieris, režisors un dziesminieks – Varis Vētra.

«BILŽU» izstāde «Mandalas» apskatāma t/c Spice Home no 6. līdz 25.oktobrim, kā arī Rīgas Kongresu namā festivāla koncertu laikā. 

Mandalu burvību apzināties un tās veidot palīdzēja mākslinieces Ēra Zalcmane, Ingrīda Indāne un Dace Visnola. 

Mandalu veidošanai tika izmantotas dažādu veidu krāsas (akrils, flomāsteri, krītiņi, tušas, zīmuļi) un otas no veikala «HobbySet», un kanvas audumi no «JYSK».

Fotogrāfa Ojāra Jansona fotogalerija par nometni apskatāma «BILŽU» mājaslapā «bildes.lv». 

Festivāla emblēmu veidojis mākslinieks Uldis Baltutis.

Festivālu «BILDES» un izstādi «Mandalas» rīko «BILŽU BIROJS».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu