Festivāla «Bildes 2011» muzikālo daļu ievada folkkoncerts «Lielajā ģildē»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ojārs Jansons

Kā ierasts, arī šoruden mūzikas un mākslas festivāls «BILDES» vienkopus pulcēs daudzus tautā iemīļotus folkmūzikas dziesmu meistarus, kuri ar saviem priekšnesumiem atklās festivāla «BILDES 2011» koncertus. Šogad festivāla folkmūzikas koncerts būs klausāms Lielās Ģildes Minsteres zālē svētdienas pēcpusdienā - 16.oktobrī plkst.17.00, informē festivāla rīkotājs «BILŽU BIROJS».

Koncerta dalībnieki omulīgā atmosfērā priecēs klausītājus gan ar sev tuvām un īpašām dziesmām, gan pilnīgi jaunām, plašākai publikai vēl neatskaņotām kompozīcijām. Turklāt, šogad folkkoncertu izceļ arī tā jaunā «mājvieta» - plašās un skanīgās Lielās Ģildes telpas.

Folkkoncertā uzstāsies Arnis Miltiņš, Uldis Ozols, Agita Kaužēna, Uldis Kākulis, Ieva Akuratere, Brāļi Ziemeļi, Gatis Zotovs, Ēriks Loks, Anta Eņģele, Igeta Gaiķe, Sandra Bula-Ziemele, Jānis Jansons, Helēna Kozlova, Jana Čakste, Elīna Līce - Štrausa, Andris Mucenieks, Igors Siliņš, Imants Daksis, Diāna Sus, Aleksandrs Kazakovs, Varis Vētra, Eduards Cauna, Haralds Sīmanis, Egons Pičners, Lauris un Egons Valteri, Elīna Līce - Štrausa, Andris Mucenieks, Kaspars Dimiters u.c.

«BILŽU» veterāns un ansambļa «Dzidriņas megasistēma» dalībnieks Ēriks Loks, kurš folkkoncertā uzstāsies pirmo reizi, turklāt spēlējot ģitāru, šo koncertu raksturo kā ļoti «dzīvu» pasākumu. «Ir būtiski, ka šajā koncertā, abstrahējoties no profesionāliem mūzikas augstumiem, var gūt vienkāršu un patiesu muzicēšanas un mūzikas baudīšanas prieku. Kopumā, šī koncerta virsuzdevums ir nodošanās muzikālam baudījumam patīkamā vidē,» uzskata mūziķis.

Savukārt folkmūzikas autore, vokālā pedagoģe un pieredzējusī festivāla dalībniece Igeta Gaiķe par «BILŽU» folkkoncertu izsakās šādi: «Šajā koncertā noteicošais faktors nav smalki iestudēts priekšnesums, bet gan uzstāšanās saturs un savas «iekšējā pasaules izdziedāšana.» I.Gaiķe atzīst, ka šajā koncertā viņai ir ļoti patīkami sajust mijiedarbību starp klausītājiem un mūziķiem. «Folkkoncertā pastāv ļoti neformāla un intīma gaisotne, kas, manuprāt, kalpo kā būtisks pretstats mūsu ikdienas komunikācijai modernajā interneta vidē,» norāda māksliniece. Koncertā I.Gaiķe plāno uzstāties kopā ar grupas «Iļģi» mūziķi Māri Muktupāvelu.

Lai arī grupas «Ēnas» uzstāšanās «BILDĒS» saistās ar Kongresu nama skatuvi, šogad grupas solists Lauris Valters pirmoreiz uzstāsies arī folkkoncertā (kopā ar savu tēvu Egonu Valteru). «Muzikāls kopdarbs ar tēvu ir aktuāla ideja jau krietnu laiku, jo viņa komponēto mūziku ne reizi vien esmu plānojis iesaistīt kādā projektā. Mani vienmēr ir vilinājusi doma ārpus savas mūzikas pievērsties tam, ko komponējis tēvs gan 80. un 90.gados, gan pēdējā desmitgadē,» klāsta. L. Valters. Savu priekšnesumu viņš raksturo kā akustisku un ļoti nepiespiestu: «Šāda formāta koncertos viss paliek klausītāja ziņā - jo dziesma ir nepiesātinātāka un mazāk «ietērpta» smalkā aranžējumā, jo cilvēks var vairāk iedziļināties dziesmas dvēselē un vēstījumā - gan skaniskajā, gan liriskajā.»

Jana Čakste, kura vairs nemuzicē kopā ar grupu «Crowd», skaidro, ka folkkoncerts viņas muzikālajām izjūtām kļuvis piemērotāks. «Man šobrīd ir vieglāk izteikties caur akustisku un mierīgu mūziku, tāpēc folkkoncerts vairāk atbilst manai būtībai. Manuprāt, šis ir viens no dvēseliskākajiem «BILŽU» koncertu posmiem, jo rodas maģiska dvēseles tuvība gan ar citiem māksliniekiem, gan ar publiku,» uzskata J.Čakste.

  • Ar visu festivāla «BILDES 2011» koncertu programmu varat iepazīties festivāla mājas lapā «bildes.lv».
  • «BILŽU» izstāde «Mandalas» būs apskatāma no 6. līdz 25.oktobrim t/c «SPICE HOME», kā arī Rīgas Kongresu namā festivāla koncertu laikā.
  • Biļetes iepriekšpārdošanā uz festivāla koncertiem var iegādāties «Biļešu paradīzes» kasēs un internetā «bilesuparadize.lv».
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu