Cilvēka ķermeņa aromāts ietekmē smaržu izvēli

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Zinātnieki ir atklājuši, kādēļ ir tik grūti nopirkt smaržas otram cilvēkam, - cilvēks ir tendēts uz smaržām, kas papildina un uzlabo viņa paša ķermeņa aromātu, vēsta laikraksts «Daily Telegraph».

Zinātnieki ir atklājuši, ka tā vietā, lai izvēlētos smaržas un losjonus, kas nomaskē dabīgo ķermeņa aromātu, cilvēki izvēlas smaržas, kas to uzlabo un papildina.

Turklāt, ja cilvēks lieto paša izvēlētas smaržas, tās kombinācijā ar cilvēka ķermeņa dabīgo aromātu rada smaržu, kas citiem šķiet daudz patīkamāka un pievilcīgāka nekā gadījumā, ja cilvēks lieto smaržas, kuras viņam izvēlējies kāds cits.

Smaržu ietekmi uz cilvēku uzvedību ir pētījis antropologs Jans Havličeks Kārļa universitātē Prāgā. Savu pētījumu rezultātus viņš prezentēs šonedēļ Starptautiskās smaržu asociācijas (IFRA) konferencē Londonā.

«Cilvēki izmanto smaržas jau tūkstošiem gadu, un pārsvarā valdīja uzskats, ka tas tā darīts, lai nomaskētu mūsu ķermeņa patieso aromātu, lai liktu mums smaržot pievilcīgāk. Patiesībā (..) notiek spēcīga mijiedarbība starp smaržu un ķermeņa aromātu. Cilvēki izvēlas smaržas, lai papildinātu savu paša aromātu,» atzīmēja antropologs.

«Iespējams, tieši tāpēc ir tik grūti nopirkt smaržas kā dāvanu,» viņš piebilda.

Pētījuma ietvaros 12 brīvprātīgie uzsmidzināja sevis izvēlētu smaržu vienai no padusēm, kamēr otra tika apsmidzināta ar nejauši izvēlētu smaržu. Pēc tam tika noņemtas uztriepes, kuras tika nodotas novērtēšanai 21 sievietei.

Rezultāti liecina, ka sievietes konsekventi kā patīkamākos novērtēja tos aromātus, kuri radušies pētījuma dalībnieku dabiskā aromāta un pašu izvēlēto smaržu rezultātā.

Pētījumos gūti pierādījumi arī tam, ka smaržu izvēli ietekmē cilvēka imūnsistēma. To secinājis Kārdifas universitātes profesors Tims Džeikobs, kurš arī piedalīsies konferencē Londonā.

«Mūsu personisko ķermeņa aromātu nosaka mūsu imūnsistēma. (..) Šķiet, ka cilvēki izvēlas smaržas, kas atspoguļo viņu imūnsistēmu,» atzīmēja profesors.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu