Sagrūst trīsstāvu māja; atrasti pieci bojāgājušie

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Šonakt Mālpils novada Upmalās daļēji sagruvušajā trīsstāvu ķieģeļu ēkā ugunsdzēsēji-glābēji pagaidām atraduši piecu bojā gājušu cilvēku mirstīgās atliekas, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inga Vetere.

Viņa pastāstīja, ka starp bojāgājušajiem ir divi 52 un 62 gadus veci vīrieši, kā arī 48, 57 un 79 gadus vecas sievietes. Savukārt vēl septiņi cilvēki nelaimē cietuši un ar dažādām traumām nogādāti slimnīcā.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta komunikācijas speciāliste Laura Ševčenko aģentūrai LETA pastāstīja, ka starp cietušajiem ir gados vecāki cilvēki, kā arī divas meitenītes.

Kopumā cietuši astoņi cilvēki, bet kāda 78 gadus veca kundze pēc palīdzības sniegšanas no hospitalizācijas atteicās.

Slimnīcā nogādāti 86 gadus veca sieviete un 60 gadus vecs vīrietis, kuri guvuši galvas traumas, kā arī vienam no viņiem bijis apakšstilba lūzums. Tāpat mediķu uzraudzībā atrodas desmit un četrus gadus vecas meitenītes - vienai ir krūšu kurvja sasitums, bet otrai sāpējis vēders un tiek veikti izmeklējumi.

Vēl slimnīcā nogādāta kāda 77 gadus veca sieviete, kurai bijusi pastiprināta reakcija uz notikušo, bet fizisku traumu nav bijis, kā arī 78 gadus vecs vīrietis, kurš ir hronisks slimnieks.

Vēlāk uz slimnīcu aizvesta arī kāda apmēram 60 gadus veca sieviete, kura guvusi kakla traumu un kājas saspiedumu, pastāstīja Ševčenko.

Notikuma vietā patlaban strādā 37 ugunsdzēsēji-glābēji no Rīgas, Siguldas, Limbažiem un Ogres novada Ķeipenes. Pie pussagruvušās mājas ieradusies arī VUGD vadība ar dienesta priekšnieku Oskaru Āboliņu priekšgalā.

Tāpat traģēdijas vietā strādā atbildīgie dienesti no vietējās pašvaldības, kas bīda gruvešus tālāk, lai tos būtu vieglāk pārmeklēt. Pie pussagruvušās mājas ieradušies arī mediķi un policija.

Vetere atzīmēja, ka nelaimē visvairāk ir cietis ēkas otrais stāvs. Mājā kopumā ir 18 dzīvokļi, no tiem seši ir sagrauti.

Izsaukumu uz Upmalām VUGD saņēmis plkst.2.51. Pagaidām neskaidru iemeslu dēļ noticis iegruvums trīsstāvu ēkā - cietusi trešdaļa celtnes, nogrūstot otrajam un trešajam stāvam.

Mediķi uz notikuma vietu izsaukti plkst.2.54. Sākotnēji notikuma vietā strādāja astoņas brigādes, bet patlaban Upmalās ir četras brigādes, tostarp specializētā reanimācija, kardiologi utt.

Kā atzina Vetere, par negadījuma iemesliem pagaidām runāt ir pāragri, notikuma vietā nav ne gāzes smakas, ne aizdegšanās. «Nogruvums ir noticis ļoti pēkšņi,» Latvijas Radio sacīja VUGD amatpersona.

Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs aģentūrai LETA pastāstīja, ka glābēji notikuma vietā ieradušies ļoti operatīvi, kas ļāvis izglābt daudzus cilvēkus.

Patlaban ēka ir pilnībā evakuēta, tajā atradās 18 dzīvokļi, bet iemītnieku skaitu Lielmežs nezināja. Daļa iedzīvotāju jau aizvesta uz Mālpils profesionālās vidusskolas dienesta viesnīcu, kur nodrošināta pagaidu izmitināšana. Pašvaldība sniegs arī citu nepieciešamo palīdzību.

Ēkā dzīvoja visdažādākie cilvēki, sacīja pašvaldības vadītājs - gan vecāka gadagājuma, gan ģimenes ar bērniem.

Lielmežs atrodas notikuma vietā un atzina, ka ir šokēts par notikušo.

Par Mālpils novada Upmalās sagruvušo trīsstāvu ēku līdz šim nekādas sūdzības netika saņemtas, aģentūrai LETA apliecināja Mālpils novada būvvaldes vadītāja Rudīte Bete.

Viņa pastāstīja, ka sagruvusī ķieģeļu ēka tikusi ekspluatēta kopš pagājušā gadsimta 60.-70.gadiem. Tajā nav bijis centralizētas apkures un cilvēki, kā nu mācējuši, nodrošinājuši sev siltumu - izmantojuši krāsnis, gāzes balonus utml.

Tomēr līdz šim par šīs ēkas ekspluatāciju nekādas sūdzības nav saņemtas, kamēr kaimiņu mājās bijušas problēmas, piemēram, ar jumtu.

Bete atzina, ka, visticamāk, cietusī ēka nebūs atjaunojama.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu