Naktī notikušais negadījums ir viens no traģiskākajiem Latvijas vēsturē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šonakt Mālpils novadā notikusī ēkas daļējā sagrūšana ir viens no traģiskākajiem šāda veida atgadījumiem Latvijas vēsturē, liecina aģentūras LETA arhīva dati.

Latvijā ēku pilnīga vai daļēja sagrūšana ir rets notikums. Tomēr laiku pa laikam šādi negadījumi notiek, un to iemesls galvenokārt ir ugunsgrēks vai gāzes sprādziens. Īpaši asiņains bija 2004.gads, kad sagruva vairākas ēkas un šādos negadījumos cilvēki gan gāja bojā, gan cieta.

2010.gada 8.februārī pēc gāzes balona sprādziena izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks divstāvu koka dzīvojamā ēkā Rīgā, Virsaišu ielā 8. Sprāgstot gāzes balonam, sagruva mājas siena, kas uzkrita virsū diviem garāmgājējiem. Savukārt vēl viena persona ar sprādziena vilni tika izmesta no mājas. Bojā gāja divi cilvēki, vairāki tika ievietoti slimnīcā.

2009.gada 16.februārī notika sprādziens Rīgā, Miera ielas 39.nama pagrabā. Sprādziena iemesls bija sprādzienbīstama lādiņa zāģēšana. Sprādzienā gāja bojā 1971.gadā dzimis vīrietis, kurš, visticamāk, arī mēģinājis pārzāģēt lādiņu. Cietušas divas sievietes - Vanaga zobārstniecības klīnikas daktere un medmāsa, kā arī ugunsdzēsējs.

2005.gada 7.aprīlī sprādzienā cieta ēka Rīgā, Avotu ielā 60. Valsts policijai neizdevās atrast sprāgstvielu paliekas, līdz ar to tika secināts, ka negadījums noticis gāzes eksplozijas rezultātā. Sprādzienā cieta četri cilvēki, no tiem divi policisti. Eksplozijas laikā dzīvoklī esošais vīrietis vēlāk no gūtajiem apdegumiem slimnīcā nomira. Sprādzienā un tam sekojošajā ugunsgrēkā ēkai, kurā lielākā daļa dzīvokļu bija privatizēti, nodarīti ļoti nopietni postījumi.

2004.gada decembrī nepārdomātu pagraba tīrīšanas darbu dēļ gandrīz sagruva piecstāvu ēka Rīgā, Bruņinieku ielā 42. Tomēr iedzīvotājus paspēja evakuēt un ēku nostiprināt.

2004.gada 11.jūnijā notika viens no skaļākajiem ēkas sagrūšanas gadījumiem Latvijā. Daļēji sagruva ēka Rīgā, Vaļņu ielā 3. Tās pagrabā negadījuma rezultātā tika iesprostoti četri cilvēki. Cietušie tika atbrīvoti no gruvešiem. Divi cilvēki ar smagām traumām tika ievietoti slimnīcā.

2004.gada 31.martā gāzes eksplozijas rezultātā daļēji sagruva trīsstāvu dzīvojamajā māja Saldus rajona Brocēnos. Traģēdiju izraisīja nepievienots, bet atvērtā stāvoklī atstāts gāzes balons, kas atradies kāda dzīvokļa dzīvojamajā istabā. Negadījumā vairāki cilvēki cieta, bet trīs gāja bojā, tostarp divgadīgs puisītis.

Vēl viens skaļš negadījums notika 2000.gada 22.decembrī - sešstāvu ēkā Rīgā, Pulkveža Brieža ielā 7, sagāzās visu stāvu griestu pārsegumi. Negadījumā bojā gāja divas sievietes un trīs guva dažāda smaguma miesas bojājumus. Savukārt ēkas īpašnieks Ilmārs Limbēns sākotnēji tika notiesāts ar divu gadu reālu cietumsodu, bet vēlāk viņam piemēroja nosacītu cietumsodu.

Kā ziņots, šonakt Mālpils novada Upmalās daļēji sagruvušajā trīsstāvu ķieģeļu ēkā ugunsdzēsēji-glābēji pagaidām atraduši piecu bojā gājušu cilvēku mirstīgās atliekas, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inga Vetere.

Viņa pastāstīja, ka starp bojāgājušajiem ir divi 52 un 62 gadus veci vīrieši, kā arī 48, 57 un 79 gadus vecas sievietes. Savukārt vēl seši cilvēki nelaimē cietuši un ar dažādām traumām nogādāti slimnīcā.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta komunikācijas speciāliste Laura Ševčenko aģentūrai LETA pastāstīja, ka starp cietušajiem ir gados vecāki cilvēki, kā arī divas meitenītes.

Kopumā cietuši septiņi cilvēki, bet kāda 78 gadus veca kundze pēc palīdzības sniegšanas no hospitalizācijas atteicās.

Slimnīcā nogādāti 86 gadus veca sieviete un 60 gadus vecs vīrietis, kuri guvuši galvas traumas, kā arī vienam no viņiem bijis apakšstilba lūzums. Tāpat mediķu uzraudzībā atrodas desmit un četrus gadus vecas meitenītes - vienai ir krūšu kurvja sasitums, bet otrai sāpējis vēders un tiek veikti izmeklējumi.

Slimnīcā arī nogādāta 77 gadus veca sieviete, kurai bijusi pastiprināta reakcija uz notikušo, bet fizisku traumu nav bijis, kā arī 78 gadus vecs vīrietis, kurš ir hronisks slimnieks.

Vetere atzīmēja, ka nelaimē visvairāk ir cietis ēkas otrais stāvs. Mājā kopumā ir 18 dzīvokļi, no tiem seši ir sagrauti.

Izsaukumu uz Upmalām VUGD saņēmis plkst.2.51. Pagaidām neskaidru iemeslu dēļ noticis iegruvums trīsstāvu ēkā - cietusi trešdaļa celtnes, nogrūstot otrajam un trešajam stāvam.

Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs uzskata, ka, visticamāk, ēka sagruvusi gāzes sprādziena rezultātā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu