Brīdina par krāpniekiem, kas izmantos foto, video un ziņas par Kadafi nāvi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Šinīs dienās jau parādījušies un turpinās vairoties interneta krāpšanas gadījumi, kas saistīti ar gāztā Lībijas līdera Muamara Kadafi nāvi, raksta informācijas tehnoloģiju (IT) portāls «The Register».

Portāla žurnālists Džons Leidens raksta, ka krāpnieki izplatīs piedāvājumus apskatīt Kadafi sagūstīšanas un mirstīgo atlieku fotogrāfijas un video, iespējams, pat piedāvājot kādu no juceklīgiem video ierakstiem, kas veikti ar mobilo telefonu, taču tos ievietojot ļaundabīgas programmatūras perēklī.

Kā raksta «The Register», kibernoziedznieki jau agrāk pasteigušies izmantot tādus gadījumus kā Irākas līdera Sadama Huseina nāves soda izpildi un aplamu ziņu pirms pāris gadiem, ka it kā notverts terorists Osama bin Ladens.

Leidens prognozē, ka drīzumā parādīsies e-pasti ar it kā Kadafi mirstīgo atlieku fotogrāfijām pielikumā, kas faktiski saturēs ļaundabīgu programmatūru, tostarp «biedēšanas rīkus», kas pāris dienas pēc attēla apskatīšanas paziņos, ka lietotāja dators inficēts ar vīrusiem, kurus var noņemt par tūlītēju samaksu.

Citos e-pastos, visticamāk, parādīsies krāpnieku piedāvājumi palīdzēt «atmazgāt» Kadafi ģimenes un režīma ārzemēs nobēdzinātos naudas līdzekļus miljardiem dolāru apjomā.

Jau ziņots, ka pasaules mēroga ziņas, vienalga vai pozitīvas vai traģiskas, parasti nekavējoties izraisa kiberkrāpnieku aktivitāti. Tā tas bija sakarā ar Lielbritānijas prinča Viljama kāzām un pēc zemestrīcēm un dabas katastrofām, kas izraisa viltus ziedojumu vācēju aktivitāti.

«The Register» žurnālists gan piebilst, ka diez vai kāds centīsies iedzīvoties, vācot ziedojumus bez varas, dzimtenes un ciltstēva palikušajai Kadafi ģimenei.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu