Kadafi tuvinieki vērsīsies tiesā pret NATO

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Lībijas bijušā diktatora Muamara Kadafi ģimenes locekļi plāno vērsties Starptautiskajā Krimināltiesā (SKT), apsūdzot NATO par saistību ar gāztā līdera nogalināšanu.

Jau ziņots, ka 69 gadus vecais bijušais diktators pagājušajā ceturtdienā tika sagūstīts un vēlāk nogalināts. Viņa bojāejas apstākļi joprojām nav skaidri zināmi, taču ir gūts apstiprinājums, ka NATO gaisa spēki apšaudīja Kadafi konvoju, kas centās izbraukt no līdera dzimtās pilsētas Sirtas.

Franču advokāts Marsels Sekaldi, kurš iepriekš strādāja Kadafi režīma labā, bet tagad pārstāv bijušā diktatora ģimeni, ziņu aģentūrai AFP apstiprināja, ka SKT tiks iesniegta prasība pret NATO, jo militārās alianses uzbrukums konvojam noveda pie Kadafi nāves.

«Apzināta kāda cilvēka nogalināšana, ja šo cilvēku aizsargā Ženēvas konvencija, saskaņā ar SKT Romas Statūtu 8.pantu tiek klasificēta kā kara noziegums,» skaidroja advokāts.

Lai gan netiek atklāts, kad prasību tiesā plānots iesniegt, tā būšot vērsta gan pret NATO izpildinstitūcijām, gan pret alianses dalībvalstu līderiem.

«Kadafi slepkavība apliecina, ka NATO dalībvalstu mērķis bija nevis civiliedzīvotāju aizsardzība, bet gan režīma gāšana,» spriež advokāts.

Jau ziņots, ka Lībijas jaunā vara saņēmusi starptautiskās sabiedrības kritiku par Kadafi nāves apstākļiem un tādēļ šobrīd tiek veidota komisija, kurai būs jāizmeklē bijušā līdera bojāejas apstākļi.

SKT jūnijā izdeva Kadafi, viņa dēla Seifa al Islāma un bijušā Lībijas Izlūkdienesta vadītāja Abdullas as Sanusi aresta orderi apsūdzībās par noziegumiem pret cilvēci.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu