Strazda plānos bija «demokrātisks pučs»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Par nesankcionētu sarunu veikšanu ar citu partiju pārstāvjiem saistībā ar jaunās koalīcijas veidošanu pēc parlamenta ārkārtas vēlēšanām no partijas «Saskaņa» izslēgtais valdes loceklis Armands Strazds intervijā laikrakstam «Latvijas Avīze» atklāj, kādi bija viņa plāni koalīcijas veidošanas procesā.

«Jā, formālais manas izslēgšanas iemesls bija nesankcionēta sarunu vešana,» saka Strazds.

Ekonomists stāsta, ka «Saskaņas centram» (SC) bija jābūt plānam, kā rīkoties, ja pārliecinoši uzvar vēlēšanās.

«Uzturēju priekšstatu, ka jāveic zondēšana citās partijās, galvenokārt noskaidrojot ekonomisko līniju, un arī citās sfērās. Tam bija gaužām atturīgs vadības atbalsts. Tā jau piekrita, ka demokrātija partijā ir, ka valdes locekļi drīkst, bet beigās izrādījās, ka nedrīkst vis! Mans plāns paredzēja runāt ar cilvēku grupām partijās, kur daudzus iepriekš biju iepazinis, ekonomikā darbojoties. Caur šiem kontaktiem zināju, kuri ir ar sociāldemokrātisku noslieci – un tādi ir gandrīz visos politiskajos spēkos. Un doma bija izveidot kreisu alternatīvu, ja neviena cita koalīcija nesanāk un viss paliek strupceļā,» stāsta viņš.

Politiķis arī atzīst, ka turpina pētīt, vai iespējams izveidot vienu sociāldemokrātisku partiju bez etniskām barjerām. «Taču svarīgākais ir nevis veidot no nulles partiju, bet vērsties pie attiecīgi noskaņotiem deputātiem. Ja viņiem ir griba un izpratne par sociāldemokrātijas priekšrocībām šeit un šinī vēsturiskajā brīdī, tad tādējādi iespējams veidot spēcīgu grupējumu tieši Saeimā.»

«Pučs – bet demokrātisks,» saka Strazds. «Ja izveidotu šādu koalīciju ar sabiedrībā, zinātnē pazīstamiem cilvēkiem, to varētu likt priekšā kā reālu alternatīvu, lai Valsts prezidentam ir ko padomāt. Varbūt tas ir spēks, kas var darboties. Vienmēr jāpastāv kādai alternatīvai, kas varbūt Latvijā nav pārāk saprotama, bet Anglijai ar tās «ēnu kabinetu» ļoti labi apgūta metode. SC mani nelaikā apturēja.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu