NATO oficiāli pasludina 31.oktobri par Lībijas operācijas beigu datumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

NATO sabiedrotie piektdien oficiāli vienojušies, ka septiņus mēnešus ilgusī Lībijas operācija noslēgsies 31.oktobrī, apliecināja diplomāti.

NATO vēstnieki sanāksmē Briselē pieņēma vienbalsīgu lēmumu «operāciju «Unified Protector» izbeigt 31.oktobrī», apliecināja diplomāts, kurš vēlējās palikt anonīms.

Provizoriski lēmums par operācijas izbeigšanu tika pieņemts jau pagājušajā nedēļā, kad tika secināts, ka pēc Sirtas krišanas un gāzta līdera Muamara Kadafi nogalināšanas Lībijas civiliedzīvotāji pamatā ir pasargāti no uzbrukumiem.

Oficiāls lēmums pieņemts dienu pēc tam, kad ANO Drošības padome vienbalsīgi nobalsoja, ka mandāts militāriem pasākumiem Lībijā beidzas 31.oktobrī plkst.23.59 (pēc vietējā laika; 1.novembrī plkst.0.59 pēc Latvijas laika).

Jau ziņots, ka starptautiskās koalīcijas operācija Lībijā sākās 19.martā, balstoties uz ANO mandātu, kas deva atļauju veikt gaisa uzlidojumus, lai aizsargātu civiliedzīvotājus no diktatoram Muamaram Kadafi lojālo spēku uzbrukumiem.

Lībijas Nacionālā pagaidu padome (NPP) valsts atbrīvošanu no 42 gadus valdījušā režīma pasludināja 23.oktobrī - vien trīs dienas pēc Kadafi nogalināšanas.

Vēl trešdien NPP līderis Mustafa Abdeldžalils mudināja NATO turpināt misiju vismaz līdz gada beigām, šādu lūgumu pamatojot ar Kadafi lojālistu radīto apdraudējumu.

Tieši gan neminot Kadafi nogalināšanas faktu, Drošības padomes rezolūcijā pausts satraukums par Lībijā notiekošo «patvaļīgo cilvēku aizturēšanu, nelikumīgo ieslodzīšanu un nāvessodu izpildi bez tiesas sprieduma», un izteikts aicinājums «ievērot cilvēktiesības un likuma varu», savukārt varasiestādes mudinātas «atturēties no atriebības».

Vienlaikus Drošības padome uzsver pagaidu valdības atbildību nodrošināt ārvalstu pilsoņu aizsardzību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu