FIB publisko Krievijas spiegu fotogrāfijas un videoierakstus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) publiskojis atslepenotas fotogrāfijas, videomateriālus un citus dokumentus, kas savākti desmit gadus, izsekojot desmit Krievijas spiegus, kuri tika arestēti un deportēti pagājušajā gadā.

Vienā no publiskotajiem videomateriāliem redzama 28 gadus vecā spiedze Anna Čepmena, kuras kailfoto un mīlas dēkas padarījuši viņu par īstu mediju sensāciju. Videomateriālā fiksēta viņas tikšanās ar ASV slepeno aģentu 2010.gada jūnijā kādā Ņujorkas kafejnīcā.

Otrā videomateriālā Čepmena redzama aplūkojam preces universālveikalā, kamēr «Krievijas valdības amatpersona» gaida viņu ārpusē.

Citos videomateriālos fiksēti Čepmenas un trīs citu aģentu aresti.

Novērošanas laikā uzņemtajās fotogrāfijās redzami arī citi spiegu tīkla dalībnieki dažādās sabiedriskās vietās, tiekoties ar citiem aģentiem vai pastaigājoties pa ielām vienatnē. Viens no spiegiem iemūžināts, piedaloties savā Hārvardas universitātes izlaidumā.

«Desmit Krievijas spiegu arests pagājušajā gadā sniedza atvēsinošu atgādinājumu, ka spiegošanu uz ASV zemes nepazuda līdz ar Aukstā kara beigām,» teikts FIB izdotajā paziņojumā.

Lai gan spiegiem «nekad neizdevās tikt pie slepeniem dokumentiem, viņu nolūki jau no sākuma bija nopietni, labi finansēti (..) un plaši,» paziņoja FIB.

Starp atklātībā nodotajiem materiāliem ir arī dokumenti, taču vairums no tiem ir cenzēti vai jau iepriekš bijuši publiskoti.

Krievijas spiegi tika arestēti 2010.gada 26.jūnijā un pēc aptuveni divām nedēļām deportēti. Savu vainu spiegošanā viņi ir atzinuši.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu