Sociologs atzīst spriedzi sabiedrībā, bet neprognozē masveida protestus

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Sabiedrībā ir spriedze saistībā ar gaidāmajiem nākamā gada budžeta konsolidācijas pasākumiem, taču tā, visticamāk, nepāraugs plašās akcijās vai nemieros, lai gan arvien vairāk sabiedrības grupu apsver iespēju rīkot protestus, aģentūrai BNS atzina sociologs Arnis Kaktiņš.

«Mēs esam redzējuši, ka neapmierinātība masveidīgās akcijās parasti nemobilizējas. Arī šoreiz tas ir maz ticams,» aģentūrai BNS prognozēja Kaktiņš.

Viņš raksturoja, ka tā ir Latvijas stila spriedze – neapmierinātība kļūs vēl lielāka, taču tā nepāraugs masveida protestos, tā vietā cilvēki domās par aizbraukšanu no valsts.

«Latvijas stila spriedze nozīmē, ka cilvēki ir neapmierināti un, visticamāk, būs vēl neapmierinātāki, bet, vai tādēļ viņi sataisīsies uz lielām protesta akcijām, tas ir liels jautājums. Bet spriedze iet uz āru – cilvēki turpina masveidā pamest valsti,» norādīja eksperts.

«SKDS» pētījumi liecina, ka iedzīvotāji pēc Saeimas ārkārtas vēlēšanām palikuši tikpat vīlušies kā iepriekš, jo cerētās pārmaiņas neesot sagaidījuši.

«Mums bija referendums par Saeimas atlaišanu, kas pateica, ka cilvēkiem nepatīk vara, politika, Saeima, viņi vēlas pārmaiņas. Formāli mums ir jauna Saeima, bet atslēgas figūras, kas nes simbolisko slodzi, – Saeimas priekšsēdētāja, valdības vadītājs –, kur tad ir šīs pārmaiņas? Ir daži jauni ministri, vai tās ir pārmaiņas, uz ko cerēja un gaidīja sabiedrība? Mūsu aptauju dati liecina – cik dziļa cilvēku vilšanās bija pirms vēlēšanām, tik dziļa tā palikusi arī pēc vēlēšanām. Vēlēšanas nav mainījušas gandrīz neko,» sacīja Kaktiņš, atsaucoties uz sabiedrības noskaņojumu.

Jau ziņots, ka Latvijas Pašvaldību savienības līderis Andris Jaunsleinis brīdinājis, ka nākamā gada budžeta konsolidācijai uz pašvaldību rēķina būs neprognozējamas sekas, kas var izraisīt nemierus. Par protesta akcijas apsvēršanu paziņojusi mediķu arodbiedrība, bet vairāku nozaru pārstāvji vērsušies pie valdības ar atklātajām vēstulēm, baidoties, ka nākamgad tām būs vēl mazāks valsts finansējums.

Valdība piektdien sāks darbu pie konkrētu nākamā gada budžeta konsolidācijas pasākumu apspriešanas. Iepriekš izskanējis, ka konsolidācija jāveic 100–150 miljonu latu robežās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu