Valdība vienojas par pirmajiem konsolidācijas pasākumiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo/R.Oliņš

Valdība šovakar slēgtajā sēdē vienojusies par pirmajiem valsts budžeta konsolidācijas pasākumiem, žurnālistus informēja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

No nodokļu iekasēšanas uzlabošanas un ēnu ekonomikas mazināšanas nākamgad papildus budžetā plānots iegūt 26 miljonus latu, no Latvijas emisiju kvotu pārdošanas - 25 miljonus latu, bet no nekustamā īpašuma nodokļa bāzes palielināšanas, paredzot iespēju pašvaldībām iekasēt nodokli par palīgēkām, plānots iegūt 0,5 miljonus latu.

Vēl gan notiks diskusijas, vai plānotos ieņēmumus par emisiju kvotu pārdošanu varēs ieskaitīt budžeta ieņēmumos atbilstoši ESA metodoloģijai, ko ņem vērā aizdevēji.

Savukārt izdevumu daļā jau no šā gada budžeta tiks ņemts vērā 5,6 miljonu latu samazinājums Aizsardzības ministrijai saistībā ar kuģu iegādi, tāpat ministrijas izdevumi tiks samazināti par 1 miljonu latu, Satiksmes ministrijas izdevumi - par 15 miljoniem latu, bet Kultūras ministrijas - par 2,5 miljoniem latu, kas pamatā būs saistīta ar Gaismas pils būvniecības izmaksu pārnešanu uz 2013.gada budžetu.

Valdība šovakar arī uzklausījusi papildu pieprasījumus no ministrijām par kopumā 35 miljoniem latu. 18 miljoni latu tiks novirzīti ģimenes valsts pabalstu izmaksām visa gada garumā, bet papildu 10 miljoni latu tiks piešķirti Veselības ministrijai, 1,7 miljoni latu - Iekšlietu ministrijai, bet 1,1 miljons latu - izdevumiem robežas demarkācijai.

Papildu 1,2 miljoni latu piešķirti Valsts ieņēmumu dienesta kapacitātes stiprināšanai, kam pretī gan būs jānodrošina rezultāts ēnu ekonomikas apkarošanā, 250 000 latu papildus būs sabiedriskajiem medijiem, bet 100 000 latu - Tiesībsarga birojam. 1,1 miljonu latu papildus piešķirs Vides un reģionālās attīstības ministrijai saistībā ar plānotajiem papildu ieņēmumiem no emisijas kvotu pārdošanas. 250 000 latu piešķirti e-iepirkumu sistēmas stiprināšanai, paredzot arī papildu ietaupījumus no šīs sistēmas darbības.

Ar pašvaldībām vēl notiks diskusijas par iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadalījuma proporciju 2012.gadam un tā maiņu. Patlaban pašvaldības saņem 82% no nodokļa ieņēmumiem, bet valdības pozīcija būs šo proporciju samazināt. Pirmdien, 7.novembrī, ar Latvijas Pašvaldību savienības domi plānotas valdības sarunas, pēc kurām arī varētu būt skaidrs, cik lielu nodokļa daļu pašvaldības saņems nākamgad.

Pašvaldības vēlas saņemt 84%, bet valdības pozīcija varētu būt par 82%, 81%, vai 80% no nodokļu ieņēmumiem.

Ieņēmumos no fotoradaru darbības valdība nākamgad plāno iegūt 7,3 miljonus latu, bet ar to darbību saistītie izdevumi varētu sasniegt 3,9 miljonus latu.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) atkārtoti uzsvēra, ka budžeta konsolidācija netiks veikta uz nodokļu izmaiņu rēķina, tāpēc budžets neradīs «lielu šoku sabiedrībai». «Galveno daļu konsolidācijai veidos izdevumu daļa, bet ieņēmumu daļā ieviesīsim reverso PVN kārtību, azartspēļu jomā gribam uzlabojumu un vēl efektīvāku kopējo nodokļu iekasēšanu,» diskusijas valdībā rezumēja ministrs.

Konsolidācijas apjoms šogad esot krietni mazāks nekā iepriekšējos gadus, jo būtiski uzlabojusies situācija ekonomikā un nav pamata domāt, ka tai nākamgad varētu būt negatīvs scenārijs, lai gan valdība jau ir ņēmusi par pamatu ļoti piesardzīgas prognozes.

Vilks norādīja, ka ir vēl atsevišķas domstarpības ar aizdevējiem, lielākoties par pieņēmumiem, un diskusijas turpinoties, jo, neesot uz vietas, skaitļus un tendences nevar izprast tik sekmīgi.

Savukārt premjers norādīja, ka akcentēta tiek nevis konkrēta kopējā konsolidācijas summa, bet gan mērķis nākamgad nodrošināt budžeta deficītu 2,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta. Par to arī tiekot runāts ar aizdevējiem.

«Ja iepriekš bija jēga fiksēt konsolidācijas summu un atsevišķus izņēmumus, tad šogad nav sevišķi būtiskas debates par summu, bet būtiskākais nodrošināt budžeta deficīta mērķi,» sacīja premjers.

Premjers Latvijas Pašvaldību savienības domes sēdē Rīgas domē piedalīsies pirmdien, 7.novembrī, plkst.9.

Plkst.11.30 Dombrovskis tiksies ar starptautisko aizdevēju misijas pārstāvjiem, plkst.14.30 notiks koalīcijas partiju sadarbības padomes sēde, bet plkst.16 sasaukta Ministru kabineta ārkārtas sēde par valsts budžeta jautājumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu