Kalnmeiers atklāj, kāpēc steidzami veikta Jaundžeikara aizturēšana

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers ne apstiprināja, ne noliedza apgalvojumu, ka bijušais Saeimas deputāts un iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars aizturēts saistībā ar tā dēvētajām «Rīdzenes» sarunām. Taču ģenerālprokurors atzina, ka aizturēšanas lietā pirmais impulss bijis viņa intervija Latvijas Televīzijas raidījumam «De facto» 30.oktobrī.

Kalnmeiers Latvijas Televīzijas raidījumā «100.pants» atzina, ka saistībā ar Jaundžeikara aizturēšanu publiskajā telpā pašlaik cirkulē ļoti daudz baumu, izdomājumu un nepatiesu faktu, tādēļ viņš nedaudz pastāstīja notikumu gaitu.

«Faktiski pirmais impulss bija nepieciešams, lai aktivizētu atsevišķu cilvēku darbību, un šis primais impulss bija mana intervija «De facto» [30.oktobrī], kad tika izteikts zināms apgalvojums par informācijas noplūdes avotu. Pēc tam bija tikšanās ar KNAB pašreizējo priekšnieka pienākumu izpildītāju Jutu Strīķi, mēs apmainījāmies ar informāciju. Šī informācija bija pietiekoši nopietna, gan tā, kas bija manā rīcībā, gan Strīķes kundzes rīcībā. Galvenais, šī informācija saskanēja, tālāk sekoja saplānota rīcība neatliekamības kārtībā, lai pēc iespējas apzinātu un novērstu iespējamās kaitīgās sekas,» stāstīja ģenerālprokurors.

Viņš uzsvēra, ka šī rīcība bija pamatota ar neatliekamību, nevis ar žurnālista Lato Lapsas jaunākās grāmatas iznākšanu. Kalnmeiers uzsvēra, ka bijušā politiķa aizturēšana bija nepieciešama, lai izslēgtu informācijas tālāku nodošanu.

Žurnālistam norādot, ka intervijā «De facto» runāts par «Rīdzenes sarunām», Kalnmeiers uzsvēra, ka nevar atklāt informāciju, taču atgādināja Jaundžeikara advokāta sacīto, ka bijušais politiķis tiek turēts aizdomās par darbībām, kas sāktas 2009.gadā.

Uz jautājumu, vai Jaundžeikara lietai ir saistība ar «Rīdzenes sarunām», Kalnmeiers teica: «Es nevaru ne noliegt, ne apstiprināt šādu informāciju, to var sniegt tikai procesa virzītājs.»

Tāpat prokurors nebija tiesīgs atklāt, vai bez Jaundžeikara šajā lietā ir vēl kāds aizturētais. «Analizējiet advokāta teikto,» teica Kalnmeiers.

Viņš apliecināja, ka Jaundžeikars tiek turēts aizdomās par valsts noslēpuma izpaušanu un personiskās korespondences noslēpuma izpaušanu. «Taču ir jāvērtē kaitīgās sekas, kas var iestāties veikto darbību rezultātā,» piebilda ģenerālprokurors.

Uz jautājumu, vai maijā sāktajam kriminālprocesam par iespējamo informācijas noplūdi saistībā ar apjomīgajām KNAB kratīšanām «oligarhu lietā» ir saistība ar Jaundžeikara lietu, Kalnmeiers atbildēja, ka tuvākajā laikā tiks lemts par kriminālprocesa turpmāko virzību.

Jau vēstīts, ka KNAB šonedēļ aizturēja Jaundžeikaru, viņš apcietināts un ievietots Rīgas Centrālcietumā.

Intervijā «De facto» Kalnmeiers uzsvēra, ka pašreiz nav bažu par pierādījumu apjomu un kvalitāti tā sauktajā oligarhu lietā. Viņš arī uzsvēra, ka nav nekādas nozīmes faktam, ka atsevišķas lietā iesaistītās personas noklausīto sarunu saturu mēģina padarīt par sava veida farsu.

Kalnmeieru arī uztrauca iespējamā sarunu noplūšana masu medijos, tomēr ģenerālprokuratūrā, atšķirībā no KNAB nekāda dienesta pārbaude netiks veikta.

«Man, lai veiktu šo pārbaudi, nav vajadzīga papildus resursu piesaiste, bet es neuzskatu, ka uz šo brīdi tāda pārbaude būtu jāveic, jo kā liecina masu medijos publiskotās informācijas analīze, ne tikai saistībā ar šo gadījumu, bet arī citiem, saistībā ar šo pašu tā saucamo oligarhu lietu, tad ziņas ir sniegtas tieši no KNAB darbinieku puses. Ja viņus šis konkrētais mans paziņojums interesē, es varu pateikt arī viņiem, par kādiem konkrētiem gadījumiem ir runa,» teica ģenerālprokurors.

Ģenerālprokuratūrā sarunas bijušas pieejamas vienam cilvēkam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu