Valdība nākamnedēļ lems par NĪN izmaiņām 2012.gadā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo/R.Oliņš

Valdība 8.novembra sēdē lems par atbildīgās darba grupas priekšlikumiem nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) izmaiņām 2012.gadā.

Valdība iesniegtajā ziņojumā norādīts uz panākto vienošanos nesaglabāt esošo 25% nodokļa pieauguma ierobežojumu, deleģējot tiesības pašvaldībām, lemt par nodokļa pieauguma ierobežojumu zemei, tai skaitā procentuālo apmēru. Pašvaldības arī varētu lemt par nodokļa apmēra saglabāšanu iepriekšējā gada līmenī, jo ir teritorijas, kur joprojām šāds ierobežojums ir nepieciešams. Piemēram, Rīgā, Jūrmalā un Pierīgas novados, kur daļai nodokļa maksātāju nodokļa slogs būtu nesamērīgs.

Piedāvāts aplikt ar nodokli dzīvojamo māju palīgēkas, izņemot mazākas līdz 25 kvadrātmetriem, vienlaikus dodot pašvaldībām tiesības lemt par dzīvojamo māju palīgēku neaplikšanu. Izņēmums būtu garāžas, tai skaitā kooperatīvo sabiedrību garāžu īpašnieku garāžas un garāžu īpašnieku biedrību garāžas, kas, sākot ar 2012.gadu, neatkarīgi no to platības būtu nodokļa objekts, piemērojot tām tādas pašas likmes kā dzīvojamām mājām.

Tas nepieciešams, lai novērstu netaisnīgo situāciju, kad šobrīd dzīvojamās mājās esošas garāžas tiek apliktas ar nodokli, bet atsevišķi stāvošas - netiek.

Piedāvāts aplikt ar nodokli reliģisko organizāciju dzīvojamās mājas un tām piekritīgo zemi, lai novērstu netaisnīgo situāciju, kad nodokli par dzīvojamo māju nav jāmaksā tikai tādēļ, ka māja pieder reliģiskai organizācijai.

Piedāvāts likumā paredzēt pašvaldībām tiesības aplikt ar nodokli inženierbūves (laukumus), kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi, un valsts, pašvaldības, valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrību īpašumā esošās inženierbūves, kas iznomātas citai personai saimnieciskās darbības veikšanai. Pasākuma mērķis ir piemērot nodokli objektiem, kuri tiek izmantoti saimnieciskajā darbībā, bet ir iekļauti to objektu kategorijā, kuri ar nodokli nav apliekami.

Šo pasākumu gan neatbalsta Latvijas darba devēju konfederācija.

Piedāvāts arī salīdzinot ar iepriekšējo gadu, samazināt NĪN iekasējamības koeficientu, nosakot to ēkām 0,8 (2011.gadā - 0,85) un zemei, dzīvojamām mājām, inženierbūvēm 0,85 (2011.gadā - 0,9). NĪN prognozē neiekļaut dzīvojamo māju palīgēkas un garāžu īpašnieku kooperatīvo sabiedrību, garāžu īpašnieku biedrību un fizisko personu garāžas, ja tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai. Pašvaldību iesniegtās NĪN prognozes izmantot pašvaldību finanšu izlīdzināšanas aprēķinu veikšanai;

Tāpat izvērtēt pašvaldību iesniegtās NĪN prognozes, un gadījumā, ja tiek konstatētas pamatotas problēmas attiecībā uz iespēju attiecīgo prognozi (vai tās daļu) iekasēt, sniegt Ministru kabinetam priekšlikumus situācijas sakārtošanai.

Informatīvajam ziņojumam arī pievienots lēmumprojekts, kurā Finanšu ministrijai tiks uzdots sagatavot un finanšu ministram 2012.gada valsts budžeta likumprojekta paketē iesniegt konkrētus grozījumus likumā «Par nekustamā īpašuma nodokli».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu