Vilks: sarunas ar aizdevējiem rit smagi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem rit smagi, jo partneri grib nodrošināties, ka Latvija spēs nākamgad nodrošināt valsts budžeta deficītu ne lielāku par 2,5% no iekšzemes kopprodukta, žurnālistiem sacīja finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Noprotams, ka aizdevēji grib nodrošināties no ārējiem ekonomikas riskiem un iespējamām eirozonas valstu problēmām, tāpēc viņu prognozes ir pesimistiskākas nekā valdības.

Konkrētu nepieciešamo konsolidācijas apjomu valdības pārstāvji joprojām nenosauc.

Lai gan līdz šim izskanējuši dažādi konsolidācijas skaitļi, Vilks šovakar pauda pārliecību, ka nepieciešamā mērķa - 2,5% deficīta sasniegšanai pietiks ar konsolidācijas «mazu trīsciparu skaitli», kas varētu būt tuvu 100 miljoniem latu.

Arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) atkārtoti uzsvēra, ka nākamā gada valsts budžeta konsolidācijas mērķis ir nodrošināt 2,5% budžeta deficītu, kam arī tikšot pakārtotas visas darbības. Kādas tieši, konkretizēts netiek.

Pēc ārkārtas valdības sēdes premjers žurnālistiem norādīja, ka darbs turpinās un šodien uzklausīta Finanšu ministrijas informācija par sarunu gaitu ar aizdevējiem. Šodien valdība esot veikusi tehniskus precizējumus, tomēr jauni papildus lēmumi pagājušās piektdienas sēdē lemtajam par konsolidāciju neesot pieņemti.

Valdība sarunas ar aizdevējiem sāksies plkst.18.

LETA jau ziņoja, ka pagājušajā piektdienā tika panāktas pirmās vienošanās par budžeta konsolidācijas pasākumiem, bet šodien sarežģītās sarunās ar pašvaldībām panākta vienošanās, ka tās nākamgad varētu saņemt 81% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumiem, bet 19% nonāks valsts budžetā, šodien tikšanās laikā konceptuāli vienojās valdība un pašvaldības. Šim variantam gan vēl būs jāsaņem aizdevēju akcepts.

Pašlaik pašvaldības saņem 82% no IIN ieņēmumiem, bet valdība vēlas šo daļu samazināt, «lai pašvaldības solidāri ar valsti uzņemtos budžeta konsolidācijas pasākumus». Budžeta tapšanas gaitā tika spriests, ka pašvaldību daļa IIN varētu tikt samazināta līdz pat 77%.

Ja vienošanās ar aizdevējiem netiks panākta, IIN sadalījums nākamgad varētu būt 80% pašvaldībām un 20% valsts budžetā, valstij turpinot finansēt sociālā tīkla pasākumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu