Krīgers: budžeta veidošana bija kā paslēpes izcirtumā ar trim celmiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

2012.gada valsts budžeta veidošanā ir daudz neskaidru jautājumu, kas laikus netika izdiskutēti ar sociālajiem partneriem, un procesu var vērtēt kā «neveiklas paslēpes izcirtumā ar trim celmiem», šodien tiekoties ar valdības pārstāvjiem, norādīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vadītājs Pēteris Krīgers.

Viņš uzsvēra, ka nav tik optimistisks par piedāvāto budžetu un šo sagatavošanās procesu vērtējot kā vēl vienu palaisto iespēju. Visi spēki bija jākoncentrē, lai uzreiz pie paša budžeta sagatavošanas sākuma sociālajiem partneriem būtu bijuši iedoti visi skaitļi, lai varētu labāk tos izdiskutēt, uzskata Krīgers.

«Kāpēc vajadzēja ākstīties ar slepenību un tracināt cilvēkus, redzot konsolidācijas pasākumu sarakstu, es neredzu kāda jēga bija slepenībai,» norādīja Krīgers, kurš budžeta veidošanas procesu novērtēja, kā «neveiklas paslēpes izcirtumā, kur ir trīs celmi».

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas vadītāja Līga Menģelsone pēc tikšanās ar valdību norādīja, ka uzņēmējiem nākamā gada budžetā iekļauti samērā neitrāli pasākumi un svarīgākais bijis nodrošināt ka budžetā nav iekļauti jauni nodokļu palielinājumi. Protams varot diskutēt par budžeta sagatavošanu un sociālo partneru iesaisti.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) tikšanās laikā gan atgādināja, ka sociālo partneru pārstāvim bija iespēja piedalīties budžeta sarunās vadībā, bet tas, ka budžetu skata slēgtajās sēdēs, esot ierasta prakse, lai izvairītos no liekas ažiotāžas un informācijas interpretācijas. Arī finanšu ministrs Andris Vilks (V) uzsvēra, ka, lai gan ar budžeta sagatavošanos valdība virzījusies strauji, sociālie partneri tajā varējuši piedalīties un tas ka arodbiedrības protestē esot normāli, jo arodbiedrības visos procesos saistībā ar budžetiem nekur Eiropā nav apmierinātas.

Šodien pēc sociālu partneru iniciatīvas bija sasaukta Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes ārkārtas sēde, kurā starp valdību, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību un Latvijas Darba devēju konfederāciju notika diskusijas par 2012.gada valsts budžetu.

Sēdē vadības pārstāvji sociālos partnerus informēja jau panāktajām vienošanām par 2012.gada budžetu, kā arī ekonomikas attīstības prognozēm.

LETA jau ziņoja, ka valdība vakar vienojusies par 2012.gada valsts budžeta konsolidācijas pasākumiem 122 miljonu latu apmērā. Šie pasākumi gan vēl jāsaskaņo ar starptautiskajiem aizdevējiem, un noslēguma sarunas sāksies šodien plkst.17.30.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu