Smaga saruna līdz naktij: vienošanos nepanāk; vēl atlikuši «daži pēdējie soļi»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Smagu un līdz nakts vidum ilgušu sarunu laikā valdībai un starptautiskajiem aizdevējiem vēl nav izdevies panākt galīgo vienošanos par 2012.gada valsts budžetu, taču abas puses norāda, ka ir sasniegts būtisks progress un atlikuši «vien daži pēdējie soļi».

Sarunas paredzēts turpināt nākamajās dienās. Pēc Starptautiskā valūtas fonda misijas Latvijā vadītāja Marka Grifita teiktā, tās notiks telefoniski un arī elektroniskā veidā.

Kā ziņots, sarunas ar aizdevēju noslēguma pārskata misiju ilga vairāk nekā divas nedēļas, un amatpersonas tās raksturoja kā sarežģītas un smagas.

Plānots, ka 2012.gada valsts budžeta projekts Saeimā tiks iesniegts 6.decembrī.

LETA jau ziņoja, ka valdība šonedēļ vienojās par budžeta konsolidācijas pasākumiem 122 miljonu latu apmērā. Ar šo konsolidāciju esot pilnīgi pietiekami, lai izpildītu nosprausto budžeta deficīta mērķi - 2,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Starptautiskā aizņēmuma programmas apjoms Latvijai tika plānots 7,5 miljardu eiro (5,25 miljardu latu) apmērā. Tomēr valsts ekonomiskā un finanšu situācija ir uzlabojusies, un Latvijai nav nepieciešams pilnā apmērā saņemt aizdevuma pieejamo finansējumu, tāpēc līdz šim ir izmantoti 4,4 miljardi eiro (3,08 miljardi latu).

Starptautiskā aizdevuma programmu paredzēts noslēgt šā gada 22.decembrī, un aizdevums Latvijai jāatmaksā laikā no 2012. līdz 2025.gadam.

Latvija saņemto finansējumu plāno atmaksāt, starptautiskajā finanšu tirgū pārfinansējot valsts parādu. Latvija šī gada jūnijā veiksmīgi atgriezās starptautiskajos finanšu tirgos, emitējot desmit gadu obligācijas 500 miljonu ASV dolāru (260 miljonu latu) vērtībā. Ar šo emisiju apliecināta Latvijas spēja patstāvīgi finansēt budžeta vajadzības un ir ielikts drošs pamats aizņēmumu sekmīgai pārfinansēšanai turpmākajos gados publiskajos finanšu un kapitāla tirgos. Arī turpmāk plānots organizēt ikgadējas publiskas valsts parāda vērtspapīru emisijas, prioritāri nodrošinot investoru bāzes diversificēšanu Eiropā, ASV un Āzijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu