Krievi precizē amerikāņu prognozi par kosmosa kuģa nokrišanas datumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Krievijas kosmosa zonde «Fobos-Grunt» uz Zemes nenokritīs ātrāk par decembra sākumu, ziņu aģentūrai «Ria Novosti» apliecinājis kāds speciālists.

Amerikāņi prognozē: ja neizdosies nodibināt kontaktus ar nekontrolējamo zondi, tas Zemē ietrieksies 26.novembrī. Taču krievu speciālists norāda, ka tas nenotiks ātrāk par 3.decembri.

«Amerikāņi izdarījuši ļoti sliktu prognozi. Nedomāju, ka tas notiks ātrāk par 3.decembri. Turklāt domāju, ka tas var notikt divas nedēļas pēc 26.novembra, ja, protams, neizdosies atgūt kontroli pār to,» sacīja aģentūras avots.

Vienlaikus kaimiņzemes speciālisti nezaudē cerību atgūt kontroli pār bezpilota kosmosa zondi.

«Vakarnakt tika veikti vairāki mēģinājumi iegūt (..) informāciju no zondes. Tie visi beidzās bez rezultātiem,» atsaucoties uz kādu anonīmu avotu Krievijas kosmosa izpētes sektorā, vēsta «Interfax».

Tomēr, neskatoties uz šīm neveiksmēm, piektdien tiks turpināti mēģinājumi nodibināt kontaktus. Šiem pūliņiem izmantos arī ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) un Eiropas Kosmosa aģentūras (ESA) piedāvātās iespējas.

Krievijas Federālās kosmosa aģentūras «Roskosmos» zinātnieki informējuši, ka viņiem ir tikai dažas dienas laika, lai pārprogrammētu zondi. Ja tas neizdosies, «Fobos-Grunt», visticamāk, nogāzīsies atpakaļ uz Zemes.

«Fobos-Grunt» uzdevums bija trīs gadu laikā sasniegt Marsa pavadoni Fobosu, iegūt tā grunts paraugus un nogādāt tos atpakaļ uz Zemes.

Ja misija izgāzīsies, tas būs kārtējais smagais trieciens Krievijas kosmosa izpētes programmai, kura kopš PSRS sabrukuma 1991.gadā cietusi no līdzekļu trūkuma un šogad piedzīvojusi jau virkni pazemojošu neveiksmju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu