Lībijas ekspremjers pieprasījis ANO politiskā bēgļa statusu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Bijušais Lībijas premjerministrs Bagdadi al Mahmudi pieprasījis ANO politiskā bēgļa statusu, lai nepieļautu, ka Tunisija viņu izdod Lībijai.

«Ja ANO Augstākā bēgļu lietu komisāra pārvalde piešķirs Mahmudi kungam bēgļa statusu, viņu vairs nevarēs izdot,» skaidro Mahmudi advokāts Taufiks Vanass.

LETA jau ziņoja, ka Tunisijas apelāciju tiesa otrdien apmierināja Lībijas jauno varasiestāžu prasību izdot Mahmudi. Šāds lēmums pieņemts, neskatoties uz cilvēktiesību organizāciju un paša Mahmudi paustajām bažām par viņa drošību Lībijā.

«Es ceru, ka Tunisijas tauta neizraidīs bēgli,» piektdien atzina pats Mahmudi.

70 gadus vecais Mahmudi bija Lībijas ilggadējā diktatora Muamara Kadafi valdības premjers līdz pat režīma beidzamajām dienām. Viņš tika aizturēts 21.septembrī uz Tunisijas robežas ar Alžīriju.

Pēc aizturēšanas Mahmudi tika piespriests sešu mēnešu cietumsods par nelegālu robežas šķērsošanu.

Lai gan šo spriedumu atcēla apelācijas instance, Mahmudi joprojām atrodas cietumā netālu no Tunisas, gaidot galīgo lēmumu viņa izdošanas lietā.

Tunisija jau augustā atzina Lībijas Nacionālo Pagaidu padomi par likumīgo valsts pārstāvi un pauda apņēmību ar to sadarboties drošības jautājumos.

Pagājušajā nedēļā starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija «Amnesty International» lūdz Mahmudi neizdot, jo viņa tiesības Lībijā varētu tikt «nopietni pārkāptas».

Savukārt Lībijas pagaidu līderis Mustafa Abdeldžalils ceturtdien solīja nodrošināt Mahmadi drošību gadījumā, ja viņš tiktu izdots Lībijai.

«Pirmkārt, mēs viņam nodrošināsim drošu vietu, tad garantēsim taisnīgu tiesu, neraugoties uz to, ko viņš pastrādājis pret Lībijas tautu,» sacīja Abdeldžalils.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu